Normal_mbo_leerbedrijf_techniek

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het voorstel om zestig miljoen euro te bezuinigen op de kenniscentra van beroepsonderwijs. De onderwijsvakbonden vinden dit plan 'onverantwoord' en roepen minister Bussemaker van Onderwijs in een brief op om het voorstel te herzien. Dit meldt de Algemen Onderwijsbond (AOb).

Nederland telt zeventien kenniscentra voor het mbo. Deze centra moeten per sector in het beroepsonderwijs zorgen voor een goede aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Zo zijn de centra verantwoordelijk voor het werven, erkennen en ondersteunen van leerbedrijven. Ook houden de kenniscentra de kwaliteit van het onderwijs in het mbo in de gaten.

Naast de bezuiniging wil het ministerie de activiteiten van de verschillende centra overhevelen naar één organisatie: de Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Daarmee zullen bijna achthonderd van de twaalfhonderd werknemers hun baan verliezen. De bonden vinden dat de minister hiermee geen goed werkgeverschap toont.

“Het ministerie van Onderwijs wil niet financieel garant staan voor de werknemers van de kenniscentra en de personeelsleden die wettelijke taken uitoefenen en werkzaam zijn bij een gelieerde stichting van die kenniscentra', zegt bestuurder Hélène Jansen van de AOb. Vakbonden en werkgevers kunnen daardoor geen goed sociaal plan opstellen. De bonden hopen dat de Tweede Kamer hun oproep ter harte nemen en besluiten tot een minder forse bezuiniging.

© Nationale Onderwijsgids