Onderzoek: kansen mbo'ers op arbeidsmarkt nemen toe

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Lees dan snel verder! In dit artikel worden namelijk de meest kansrijke beroepen op rijtje gezet. Uitzendbureau Randstad deed onderzoek naar de kansen in verschillende beroepen. Wat blijkt: de relatieve kansen voor mensen met een mbo-opleiding zijn toegenomen, meldt RTL Nieuws.

In totaal zijn er 15 vakgebieden in de lijst met meest kansrijke beroepen. Daarbinnen zijn dit jaar 28 nieuwe beroepen toegevoegd. Zo staan beroepen als BOA, elektromonteur en pedagogisch medewerker in deze lijst. Ook helpende in de zorg en adviseur duurzaamheid hebben een plekje bemachtigd.

Meer kansen op mbo

Mensen die een afgeronde mbo-opleiding hebben gedaan, maken volgens Randstad relatief meer kans op een beroep. Het gaat voornamelijk om beroepen als automonteur, kok en hovenier. Ook verwacht het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) dat de kansen voor mbo’ers stabiel blijft. Voor hbo- en wo-geschoolden neemt de krapte op de arbeidsmarkt af.

Volgens Bart van Krimpen, arbeidsmarktspecialist van Randstad, zijn de conclusies te baseren op een grote instroom van jongeren die de komende jaren hun bachelordiploma halen. “Dat terwijl de instroom vanuit mbo-opleidingen relatief beperkter is.” Zo staan mbo’ers in een betere positie. Er is namelijk minder concurrentie.

Belang duurzaamheid

Op de arbeidsmarkt zijn een aantal onderwerpen in belang aan het groeien. Duurzaamheid, milieu, uitstoot en hernieuwbare energie worden steeds belangrijkere aspecten op de arbeidsmarkt. Denk in werk aan beroepen als adviseur duurzaamheid of projectleider milieu. Maar ook een elektromonteur kan zich bezighouden met het onderhouden van elektrische auto’s of netwerken.

Zorg

Ook de zorgsector blijft een markt waar vraag naar medewerkers blijft. Ondanks dat het aantal medewerkers in de zorg toeneemt. Het aantal vacatures stijgt net zo hard mee. Er is onder meer extra vraag naar mensen in de Individuele Gezondheidszorg (IG). Zij werken vaak met oudere mensen.

Dat is geen onlogische ontwikkeling. Nederland is aan het vergrijzen, dus zijn er ook meer ouderen die behoefte hebben aan zorg. Voor iedere 65-plusser zijn er nu drie mensen in de leeftijd tussen 20 en 65 jaar oud. Veertien jaar geleden waren dit er nog vier.

Benieuwd naar de top 45 meest kansrijke beroepen per vakgebied? Bekijk dan het onderzoek van Randstad via deze link.

Door: Nationale Onderwijsgids