Normal_kinderen_internet

Vandaag krijgen duizenden leerlingen van de basisschool hun eerste les in programmeren. Dat gebeurt op initiatief van Stichting CodeUur. Door de kinderen te leren programmeren op de computer wil de stichting hen digitaal vaardig maken. Bovendien leren ze zo creatief en logisch te denken, zegt de stichting. Dit meldt NOS.

De eerste les is vanochtend van start gegaan in het Amsterdamse kennisinstituut Nemo, maar de bedoeling is dat de leerlingen van groep 7 en 8 straks structureel les krijgen in programmeren. De stichting hoopt dat het vak zo snel mogelijk wordt opgenomen in het vaste curriculum van het basisonderwijs: elke vrijdag een uur programmeerles. Vandaag tijdens de landelijke lancering wordt op honderd basisscholen tegelijkertijd lesgegeven door een gastdocent van CodeUur. Na vandaag kan elke basisschool een gratis CodeUur aanvragen.

“Het is belangrijk om op jonge leeftijd digitaal vaardig te worden”, zegt Ronilla Snellen van de stichting. “Je geeft kinderen de kans om online creatief te zijn. Programmeren is net digitale Lego”. Daar hebben kinderen niet alleen op de korte termijn wat aan, maar ook voor de rest van hun leven. 'Voor nu is het vooral belangrijk dat kinderen niet alleen maar zitten te gamen maar juist leren hoe ze een computerspel kunnen bouwen. Wij leiden kinderen niet op tot programmeur  maar brengen ze digitale vaardigheden bij. In de toekomst biedt dat betere kansen op een baan want digitale kwaliteiten zijn in steeds meer beroepsgroepen van belang”, aldus Snellen.

De stichting zoekt nog docenten die gastlessen willen geven in het vak. Mensen die in het dagelijks leven werken als ict'er of programmeur. “Binnen drie jaar willen we op alle zevenduizend basisscholen in Nederland code-uren kunnen geven. Daarvoor hebben we nog heel veel gastdocenten nodig.” Voor meer informatie, gratis inschrijven voor het programma of aanmelden als gastdocent: www.codeuur.nl.

© Nationale Onderwijsgids