Normal_bouwvakker_bouw_bouwpersoneel

Veel mbo-scholen stellen vanaf komend schooljaar een numerus fixus in voor bepaalde opleidingen. Door een groot tekort in het aantal beschikbare stageplaatsen, kunnen scholen maar een beperkt aantal leerlingen toelaten tot deze studies. De MBO Raad noemt de situatie “zorgwekkend.” Dit meldt de Telegraaf.

Om hoeveel opleidingen het precies gaat is niet duidelijk. Dit komt doordat de beschikbaarheid van stageplekken per regio verschilt. Zo heerst er in de provincies Groningen en Friesland met name een tekort aan stageplaatsen in de zorg. In de oostelijke regio van ons land hebben mbo's meer moeite met het vinden van stages in de transport- en logistieksector.  Binnen sommige sectoren heerst een landelijk tekort aan stages, zoals in de kinderopvang. Vorig jaar besloten enkele roc's al om het aantal leerlingen voor pedagogische opleidingen daarom te beperken.

De MBO Raad is bezorgd om de tendens dat steeds meer scholen het leerlingaantal beperken. “Binnen de sectoren waar een gebrek aan stageplekken is, zoals de zorg en de bouw, ontstaat over een paar jaar een tekort aan krachten. Nu kunnen we niet genoeg mensen opleiden om dat straks op te vangen,” aldus een woordvoerder van de raad.

© Nationale Onderwijsgids