Pabo Emmen hoopt meer mannelijke studenten aan te trekken na open dag

Mannelijke studenten die beginnen aan een opleiding op de pabo in Emmen. De NHL Stenden Hogeschool in Emmen probeerde dit te bereiken tijdens de open zag van zaterdag 9 maart. Dat meldt RTV Drenthe.

Pabo’s moeten ervoor zorgen dat er meer meesters in het onderwijs verschijnen, dat wil ook een meerderheid van de Tweede Kamer. De pabo in Emmen heeft dit al redelijk voor elkaar, daar is 27 procent van de studenten man. Landelijk is dat 17 procent.

Vierdejaarsstudent Bas Stoevelaar moet tijdens de open dag vooral mannen overhalen om aan de pabo te starten. Zelf hoopt Bas zo snel mogelijk voor de klas te staan. “Als je iets hebt uitgelegd en je ziet het kwartje vallen, dat is echt heel mooi om te zien.”

Veel mannelijke studenten 

De pabo in Emmen trekt veel mannelijke studenten. Dat komt omdat de opleiding veel aandacht geeft aan wetenschap en techniek. Pabo-docent Ester Hulshof denkt dat mannen zich liever bezighouden met gereedschap en programmeren.

De kleuterstage is onder de mannelijke studenten dan ook niet populair. Studenten moeten in het eerste jaar verplicht stagelopen bij de kleuters. Dat zorgt er voornamelijk voor dat jongens na het eerste jaar stoppen met de pabo. Die studenten proberen ze in Emmen juist te behouden.

Stage bij de kleuters 

Het is maar een half jaar van de opleiding, stagelopen kan daarna in andere groepen, aldus Stoevelaar. Volgens docent Hulshof probeert de school met de verplichte stage bij de kleuters flexibel om te gaan. Een mannelijke student die aangeeft dat de stage bij de kleuters niet zijn ding is, daar zeggen we tegen dat hij het gewoon moet proberen. Als de student het echt heel lastig vindt en het lukt niet, dan kijken we of we een andere groep voor hem kunnen vinden, stelt Hulshof.

Gespecialiseerde pabo 

Een gespecialiseerde pabo gericht op de hogere groepen van de basisschool. Dat is wat de Tweede Kamer voor ogen heeft. Daarbij zou dan het streven zijn dat er 50 procent meesters en 50 procent juffen voor de klas staan. Volgens Hulshof is 50/50 een mooi streven, maar nog geen garantie dat dit ook daadwerkelijk gaat lukken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk