Kamermeerderheid stemt in met beperkte toelating voor buitenlandse studenten

De Tweede Kamer stemde donderdag in met een numerus fixus, én niet zomaar een numerus fixus. Het is er namelijk één voor buitenlandse studenten. Een meerderheid van de Kamer wilde niet langer wachten op het wetsvoorstel van demissionair minister Dijkgraaf. Waarschijnlijk staat daar namelijk precies dezelfde maatregel in. Meldt Profielen Hogeschool Rotterdam.

Het zijn vooral de universiteiten die hier al jarenlang naar uit kijken. Zij willen heel graag dat er een rem komt op de instroom van buitenlandse studenten. Met dit nieuwe wetsvoorstel kunnen universiteiten dan zelf aan de rem trekken wanneer ze vinden dat het er teveel worden. Deze 'capaciteitsfixus' geldt dus alleen voor buitenlandse studenten, hierdoor zijn Nederlandse studenten veilig wat betreft studeren.

De geschiedenis van het voorstel

Een aantal jaren geleden stemde de Kamer ook al eens in met dit wetsvoorstel. Toen stak de net aangetreden minister Robbert Dijkgraaf daar een stokje voor bij de Eerste Kamer. Dijkgraaf wilde het voorstel eerst verbeteren voordat het ingevoerd kon worden, maar dat duurt inmiddels toch langer dan gehoopt. Dijkgraaf was van plan om het vernieuwde wetsvoorstel over een aantal maanden nog in te dienen. Het is alleen de vraag of dat wetsvoorstel het redt, want de Kamer is het zat om zo lang te moeten wachten.

Waarom is het wetsvoorstel al eens afgewezen?

Dijkgraaf raadde het wetsvoorstel af, dit deed hij volgens hem vanwege de regels. Ook deed hij het omdat zijn eigen vernieuwde wetsvoorstel breder onderbouwd zou zijn en dus beter zou gaan werken. Het probleem met dit wetsvoorstel was ook dat het stuitte op een staatsrechtelijk bezwaar. Een wetswijziging kan alleen plaatsvinden als de kamer op dat moment ook daadwerkelijk over die wet vergadert. En op dat moment werd er dus vergadert over de begroting van de OCW.

Tegenaanval van de Kamer

Fractieleider van D66 Jan Paternotte waarschuwde al dat het VVD-amendement voor een hele hoop moeilijkheden zou zorgen. Er is ook geen fatsoenlijk debat geweest over dit onderwerp, en daarmee wordt de Eerst Kamer enorm onder druk gezet. Het is ook nog maar de vraag of de Eerste Kamer de ongebruikelijke werkwijze van de Tweede Kamer zal gaan accepteren. 

Het is in ieder geval duidelijk dat universiteiten hopen dat de wet het zal gaan halen. Universiteitenvereniging UNL zegt dat het aangenomen amendement belangrijk is in hun plannen om internationalisering in balans te brengen.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema