Normal_zaken_zakenmannen_werk

Het primair onderwijs moet dit jaar minimaal 482 banen voor mensen met een beperking creëren. Binnen tien jaar moet het primair onderwijs in totaal voor 4020 extra banen zorgen voor deze groep,  dit staat in de banenafspraak in het sociaal akkoord. Door de afspraak krijgen deze mensen meer kansen op de arbeidsmarkt. Het gaat onder andere over leerlingen die van het voortgezet speciaal onderwijs komen. Dit meldt de PO-Raad. 

Onlangs is de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten, in aanvulling op de Participatiewet, goedgekeurd door de Eerste Kamer. De banenafspraak houdt in dat de overheid in totaal 25.000 extra banen moet hebben gecreëerd in 2023 voor mensen met een arbeidsbeperking. De quotumregeling gaat pas in als in een bepaald jaar het afgesproken aantal banen niet wordt gehaald.

Voor het primair onderwijs geldt dat er dit jaar 482 banen gecreëerd moeten worden en in 2016 en 2017 zijn dit er 563. In 2016 wordt gekeken of de sector in het jaar 2015 het quotum heeft gehaald. De PO-Raad legt uit dat de quotumregeling betekent voor het primair onderwijs dat schoolbesturen met 25 medewerkers of meer verplicht zijn om een jaarlijks vastgesteld percentage medewerkers met een arbeidsbeperking in dienst te hebben. Schoolbesturen die niet aan deze regel voldoen, betalen de quotumheffing (boete) van 5.000 euro per niet vervulde baan. 

© Nationale Onderwijsgids