Onderwijspersoneel tevreden volgens DUO Onderwijsonderzoek

Het onderwijs is telkens in ontwikkeling en daarmee zal het onderzoek naar onderwijs ook altijd blijven veranderen en ontwikkelen. DUO Onderwijsonderzoek & Advies presenteerde eind 2023 een rapport over de tevredenheid van onderwijspersoneel. De afgelopen twee schooljaren heeft DUO 14,756 medewerkers binnen het primair onderwijs (po) geïnterviewd. Uit dit onderzoek blijkt dat er veel tevredenheid heerst binnen het po, aldus Onderwijs Van Morgen.

Hoge gemiddeldes 

Het gemiddelde cijfer dat onderwijspersoneel geeft op basis van de tevredenheid over hun werkzaamheden is een 8,4. Dat is een relatief hoge score in vergelijking met bijvoorbeeld het voortgezet onderwijs, daar is het gemiddelde cijfer namelijk een 7,9. Wat opvalt is dat er drie verschillende factoren zijn die vooral heel hoog scoren. Dat zijn de werksfeer, directeur en werkinhoud. Wat ook opvalt is dat werkdruk en communicatie niet zo hoog scoren, maar met de huidige personeelstekorten is dat misschien wel te verklaren. Ondanks dat scoren deze factoren alsnog een ruime voldoende met een 6,6 en 7,5.

De verschillen in het primair- en voortgezet onderwijs waren bij het vorige onderzoek van 2017 tot 2019 al zichtbaar, maar ze zijn nog groter geworden. Volgens onderzoekers komt dit omdat de maatregelen met betrekking tot verlaging van werkdruk daadwerkelijk effect hebben gehad in het primair onderwijs.

werkplek aanraden bij een ander

De loyaliteit die mensen voelen voor hun werk in het onderwijs is een andere positieve uitkomst van het onderzoek. De onderzoekers hebben dit gemeten door te vragen in hoeverre medewerkers hun werkplek zouden aanraden bij anderen. Hieruit blijkt dat 38 procent het zou aanraden, 10 procent het zou afraden en 52 procent is er totaal niet mee bezig. Bij het voortgezet onderwijs zijn deze verhoudingen totaal anders. 23 procent zou het namelijk aanraden, maar 24 procent zou het juist afraden. Ook hier is 52 procent er niet mee bezig.

De tevredenheid in het primair onderwijs stijgt dus. Ondanks deze positieve ontwikkelingen valt er toch nog wat te winnen wat betreft de werkdruk en communicatie. Het is dus essentieel om hier aandacht aan te besteden, zodat de resultaten bij het volgende onderzoek nog meer zijn gestegen.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema