Normal_onderwijstijd_klas_klok

D66 in Amsterdam wil dat er in de hoofdstad scholen komen met flexibele schooltijden en vakanties. Dat past beter in de huidige tijd waarin veel ouders allebei werken, aldus partijvoorzitter Jan Paternotte. Landelijk loopt er nu een proefproject met flexibele schooltijden maar de partij wil de resultaten daarvan niet afwachten. Dit meldt het Parool.

D66 wil dat er mogelijkheden komen om kinderen ook tijdens de zomervakantie naar school te laten gaan. Of om kinderen vier langere dagen naar school te laten gaan in plaats van vijf kortere. Flexibele schooltijden zouden beter passen in de huidige tijd. Ook is het volgens voorzitter Paternotte educatief beter om kinderen niet zes weken met vakantie te sturen. “Dan zakt de lesstof vaak te ver weg. Vooral bij taal is dat een probleem.”

De partij hoopt dat er uiteindelijk minstens tien Amsterdamse scholen vanaf najaar 2015 aan de slag kunnen met flexibele tijden. De partij wil in gesprek gaan met staatssecretaris Dekker van Onderwijs want volgens de wet zijn ruimere schooltijden nu nog niet mogelijk. De partij verwacht een positieve reactie van Dekker.

Inmiddels loopt al op twaalf scholen verspreid over het land een experiment met flexibele schooltijden. De uitkomsten van de proef worden dit najaar verwacht waarna de Tweede Kamer begin volgend jaar een besluit zal nemen of het voor alle scholen mogelijk moet worden. Paternotte wil daarop niet wachten: “Voordat nieuwe wetgeving goedgekeurd is door de Tweede en de Eerste Kamer, zijn we alweer een paar schooljaren verder. We moeten sneller mogelijk maken dat hiermee ook in Amsterdam kan worden geëxperimenteerd.”

© Nationale Onderwijsgids