Kinderen op Het Kristal gaan 2 dagen per week tot 17.00 uur naar school

Twee dagen per week gaan kinderen van Het Kristal in Dordrecht tot 17.00 uur naar school. Zo kan de basisschool meer persoonlijke aandacht geven aan de kinderen. Er is namelijk een vast team van docenten en pedagogisch medewerkers. Kinderen leren tijdens de nieuwe scholtijden niet alleen theorie, maar doen ook praktische en sociale vaardigheden op. De school denkt dat het loslaten van schooltijden het beroep van leerkracht weer aantrekkelijker gaat maken. Dit meldt LINDA..

Dat kinderen twee dagen per week tot 17.00 uur naar school gaan, betekent niet dat ze de rest van de week vrij zijn. In tegendeel: de overige drie dagen zijn alle kinderen van groep 1 tot en met 4 op de reguliere schooltijden aanwezig. Kinderen krijgen geen naschoolse opvang meer, maar versnipperd gedurende dag. Dit betekent dat ze niet de volledige dag lessen volgen, maar ook genoeg momenten van ontspanning hebben. Het Kristal noemt dit ‘doe-blokken’ waarin kinderen theoretische kennis opdoen in spelvorm. Of kinderen hieraan mee doen is volledig optioneel, ze mogen ook afhaken.

Positief effect op de sfeer

Volgens schooldirecteur Lilian Pol zorgt het loslaten van de reguliere tijden ervoor dat kinderen zich weer kunnen opladen en ook de mogelijkheid krijgen om te pieken tijdens lessen. Pol ziet ook dat de sfeer op school erop vooruit is gegaan.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky