Week 35: Veel kinderen hebben geen leraar en gepensioneerde docenten

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Nieuw schooljaar van start, maar veel kinderen hebben nog geen leraar

Een op de negen kinderen start het nieuwe schooljaar zonder leraar. Daarvoor waarschuwt de Algemene Onderwijsbond (AOb). Veel scholen zochten tijdens de zomervakantie naar oplossingen, maar het lerarentekort blijft nog steeds bestaan. 

Dinsdag: Ministerie van OCW geeft tips over leerlingenvervoer 

Het ministerie van OCW geeft in een brochure over leerlingenvervoer praktische tips en informatie aan scholen.

Woensdag: Middelbare school uit Assen in diepe rouw na dodelijk ongeluk tiener Ekehaar

Op het Dr. Nassau College locatie Quintus in Assen is het nieuws over het dodelijke auto-ongeluk in Ekehaar afgelopen maandagnacht ingeslagen als een bom. Alle vijf de slachtoffers zitten of zaten op de school

Donderdag: Speciale Oekraïense school gestart in Breda

Onderwijswethouder Arjen van Drunen van de gemeente Breda luidde gisteren de schoolbel voor een nieuwe school. Een school speciaal voor Oekraïense kinderen. De meeste docenten die er lesgeven komen ook uit Oekraïne. De nieuwe school zit in het schoolgebouw naast Curio prinsentuin van cooth aan de Tuinzigtlaan in Breda. In hetzelfde gebouw is ook ruimte gemaakt voor extra leerlingen van de internationale schakelklas. 

Vrijdag: Scholen vragen gepensioneerde docenten om terug te komen

Het aantal actieve oudere leraren is de afgelopen 10 jaar flink toegenomen. In 2012 waren 110 leraren van 65 jaar en ouder actief in het onderwijs, vorig jaar is dat aantal gegroeid naar bijna 2.500. Volgens onderwijskundige Martijn Meeter van de Vrije Universiteit van Amsterdam zijn er genoeg gepensioneerden die terug willen komen als scholen daarom vragen vanwege het lerarentekort. En het grote voordeel is dat zij jarenlange ervaring op zak hebben. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk