Nieuw schooljaar van start, maar veel kinderen hebben nog geen leraar

Een op de negen kinderen start het nieuwe schooljaar zonder leraar. Daarvoor waarschuwt de Algemene Onderwijsbond (AOb). Veel scholen zochten tijdens de zomervakantie naar oplossingen, maar het lerarentekort blijft nog steeds bestaan. Dat meldt NU.nl. 

Volgens Floor de Booys van de AOb moet de overheid nu gaan ingrijpen om een echte oplossing te vinden. De kwaliteit van het onderwijs gaat namelijk snel achteruit nu er tienduizenden vacatures nog steeds open staan.

Salarissen en werkdruk 

Volgens de AOb moet er iets gebeuren aan de salarissen. Als je nieuwe leraren wil aantrekken, moet er een salaris op tafel komen waar die leraren ook de vaste lasten mee kunnen betalen. Het gaat niet alleen om het salaris, maar het gaat ook om de werkdruk die alleen maar hoger wordt vanwege het lerarentekort. “Jonge leerkrachten die net beginnen zijn al snel overwerkt door de te hoge werkdruk”, aldus De Booys.

De AOb hoopt erop dat het nieuwe kabinet er straks heel hard mee aan de slag gaat. “Wij willen meer structurele verbeteringen. Afgelopen decennia is er geen sterk beleid geweest om het lerarentekort op te lossen”, zegt De Booys.

Maatregelen lerarentekort 

Demissionair minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) zei vorige week nog dat de overheid niet langer kan wachten met ingrijpen. Volgens Paul mag de val van het kabinet geen reden zijn om te wachten met maatregelen tegen het lerarentekort.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk