Week 51: Niet alle tentamens even veilig en scholieren worstelen met coronacrisis

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Meeste nieuwe aanmeldingen voor mbo-opleidingen zorg en welzijn

Afgelopen studiejaar (2020-2021) steeg het aantal studenten dat aan een mbo-opleiding begon het sterkst in de sector zorg en welzijn, zo schrijft de Keuzegids bij de publicatie van de Keuzegids mbo 2022. De instroom steeg het sterkst bij de opleidingen maatschappelijke zorg, pedagogisch werk, sociaal werk, verpleegkunde en sport en bewegen.

 

Dinsdag: Leraren Gomarus moesten óók homoseksuele collega's verklikken

Leraren van de Gomarus Scholengemeenschap moesten niet alleen homoseksuele leerlingen maar ook collega's melden bij het schoolbestuur. Dat blijkt uit stukken die het ministerie van Onderwijs openbaar heeft gemaakt.

 

Woensdag: Niet alle tentamens coronaproof, onderwijs moet zelf zorgen voor veiligheid

Nog lang niet alle tentamens op mbo’s, hbo’s en universiteiten verlopen coronaproof. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) meldt daar naar aanleiding van berichten op social media waarin studenten melden dat ze met honderden tegelijk in een tentamenzaal zitten. Koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) vindt dat studenten aan de bel moeten trekken bij hun onderwijsinstelling, maar de LSVb vindt dat dit niet de verantwoordelijkheid is van de studenten. 

 

Donderdag: Middelbare scholieren worstelen met de gevolgen van de coronacrisis 

Motivatieproblemen, sombere gevoelens en soms zelfs eetstoornissen en zelfverminking: een steeds grotere groep middelbare scholieren worstelt met de gevolgen van de coronacrisis. Leerlingen lijden onder het gebrek aan sociaal contact, het niet meer kunnen sporten en bijbaantjes die niet doorgaan, constateert Nieuwsuur op 22 december jl.

 

Vrijdag: Half miljoen mensen zien documentaire 'Een kaarsje voor Tanja Groen'

De nieuwe documentaire over de zaak Tanja Groen is donderdagavond op NPO 1 door 499.000 mensen bekeken, meldt Stichting KijkOnderzoek. In het programma, Een kaarsje voor Tanja Groen, werd ook teruggekeken op het leven en werk van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Door: Nationale Onderwijsgids