Niet alle tentamens coronaproof, onderwijs moet zelf zorgen voor veiligheid

Nog lang niet alle tentamens op mbo’s, hbo’s en universiteiten verlopen coronaproof. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) meldt daar naar aanleiding van berichten op social media waarin studenten melden dat ze met honderden tegelijk in een tentamenzaal zitten. Koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) vindt dat studenten aan de bel moeten trekken bij hun onderwijsinstelling, maar de LSVb vindt dat dit niet de verantwoordelijkheid is van de studenten. Dit meldt NU.nl

Alle scholen zijn, vanwege de angst voor omikron, gesloten tot en met 9 januari. Er geldt wel een uitzondering voor het maken van tentamens en examens. Zo kan studievertraging voorkomen worden.

Mondkapje dragen en afstand houden 

Op weg naar de tentamenzaal is het verplicht om een mondkapje te dragen en afstand te houden van elkaar. Volgens verschillende studenten is dat in de praktijk niet gemakkelijk.

Studenten van de Vrije Universiteit in Amsterdam lieten aan Het Parool weten dat de TenT-zaal dinsdag helemaal vol zat. 

Alternatieve manieren 

Sommige onderwijsinstellingen geven studenten al wel een alternatieve kans om een examen of tentamen te maken. Openboektoetsen en tentamens vanuit huis zijn volgens de LSVb een goed idee.

Veilige manier doorgaan 

De studentenvakbond snapt wel dat het zo vlak voor de kerstvakantie lastig kan zijn om in een paar dagen tijd de manier van toetsen helemaal om te gooien. “Het is zaak dat tentamens zoveel mogelijk doorgaan, maar wel op een veilige manier”, aldus LSVb-voorzitter Ama Boahene. De LSVb heeft er dan ook alle vertrouwen in dat de onderwijsinstellingen dit kunnen regelen. 

Door: Nationale Onderwijsgids