Week 45: kabinet negeerde OMT-advies sluiting bovenbouw en docent duikt onder

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Zo staat het welzijn van studenten en docenten op het mbo onder druk, adviseerde het OMT om de bovenbouw van de middelbare scholen tijdelijk te sluiten en moest een Rotterdamse docent onderduiken wegens het tonen van een cartoon in zijn klas.

Maandag: Onderzoek: welzijn studenten en docenten mbo onder druk

Uit het onderzoek ‘Wat leert het mbo van de coronaperiode?’ blijkt dat zowel studenten als docenten te lijden hebben gehad onder de lockdown. Studenten misten de interactie van fysiek onderwijs en praktijklessen en docenten misten het contact met collega’s. Toch zijn er ook lichtpuntjes: studenten waarderen de flexibiliteit van online onderwijs, en docenten zien meer mogelijkheden voor maatwerk.

Dinsdag: Wachtende 'toeslagenouders' krijgen voor feestdagen 750 euro

De compensatie van ouders die op een of andere manier slachtoffer werden van de toeslagenaffaire verloopt tergend langzaam, zo vinden ook veel partijen in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen maakte deze week als tegemoetkoming bekend dat bijna 9000 ouders eenmalig 750 euro krijgen voor de feestdagen.

Woensdag: OMT adviseerde kabinet bovenbouw middelbare scholen tijdelijk te sluiten

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde aan het kabinet om de bovenbouw van middelbare scholen tijdelijk te sluiten aangezien een groot aantal besmettingen volgens het team te herleiden is naar ‘activiteiten direct rond de leerinstellingen’. Het kabinet heeft dit advies echter naast zich neergelegd.

Donderdag: Docent Rotterdamse school moet onderduiken wegens cartoon in klas

Een docent van het Rotterdamse Emmauscollege is ondergedoken door een geëscaleerd incident in zijn klaslokaal, waarbij leerlingen hem beschuldigden van godslastering door het ophangen van een spotprent. De cartoon werd gedeeld op sociale media, waarna de leraar online bedreigd werd en zich genoodzaakt zag onder te duiken.

Vrijdag: Vanaf december kunnen onderwijs en kinderopvang versneld testen op locatie

Vanaf begin december wordt het mogelijk voor docenten en medewerkers van de kinderopvang met coronaklachten om zich op de eigen locatie te laten testen middels een sneltest. Hoe de scholen en kinderopvangorganisaties dit precies gaan inrichten is nog niet duidelijk.

Door: Nationale Onderwijsgids