Docent Rotterdamse school moet onderduiken wegens cartoon in klas

Een docent van het katholieke Emmauscollege in Rotterdam duikt momenteel onder vanwege een geëscaleerd incident met een spotprent in zijn klas. Op maandagochtend werd de vermoorde Franse docent Samuel Paty nog herdacht op de school, maar later die dag werd de betreffende leraar zelf bedreigd. Dit meldt NRC.

Een anonieme betrokkene binnen de school vertelde aan NRC hoe de dag verliep op het Emmauscollege. Volgens deze persoon verliep de herdenking rustig, maar ontstond er al enige spanning toen sommige docenten ervoor kozen om de spotprentkwestie met hun leerlingen te bespreken. Aan het einde van de dag ontstond echter pas de escalatie, toen een aantal meisjes hoorden over een lokaal waar een spotprent van de profeet Mohammed zou hangen. Zij stapten het lokaal binnen om de docent in kwestie hiermee te confronteren.

Spotprent

Volgens de betrokkene staat de leraar bekend om zijn filosofische inslag, en hangen er vaak afbeeldingen en uitspraken van allerlei verschillende spirituele figuren in het lokaal. Sinds 2015 hangt er ook een cartoon van Joep Bertrams over de aanslag op het Franse satiretijdschrift Charlie Hebdo. Op de prent is een onthoofde man in Charlie Hebdo-shirt te zien. Hij steekt zijn tong uit naar de jihadist die hem heeft onthoofd. De meisjes die de leraar kwamen confronteren waren ervan overtuigd dat de jihadist de profeet Mohammed voorstelde, en beschuldigden de leraar van godslastering. Het lukte de leraar niet om de meisjes ervan te overtuigen dat de profeet niet afgebeeld stond op de cartoon. De discussie raakte verhit, maar uiteindelijk haalde de leraar de cartoon van de muur.

Sociale media

De kous blijkt daarmee nog niet af te zijn. Op Instagram en Facebook wordt een foto gedeeld van het prikbord in het lokaal van de leraar, met daarop de cartoon. In de bijgaande tekst wordt gezegd dat het gaat om een spotprent van de profeet die als bewuste provocatie is opgehangen. Hierop volgen bedreigingen aan het adres van de leraar.

De politie is ondertussen bezig met een “fors” digitaal rechercheonderzoek om zo de bedreigers te kunnen achterhalen. Er is nog niemand aangehouden, maar de school heeft wel aangifte gedaan. De docent in kwestie zit volgens bronnen momenteel ondergedoken.

Door: Nationale Onderwijsgids