Normal_kind_tekenen_potlood_huiswerk_schoolopdracht_schrijven

Iedere vrijdag sluiten wij de werkweek af met een overzicht waarin we kort terugblikken op de vijf meest opvallende nieuwsitems van de afgelopen week. Deze week haalde André Postema flink uit naar de Onderwijsinspectie. Het onderzoek dat de inspectie deed naar de LVO-scholenkoepel na het drama met de 353 afgekeurde eindexamens van VMBO Maastricht noemde Postema een “strafexpeditie”. Maandag trad hij alsnog af als voorzitter van het college van bestuur, op verzoek van de raad van toezicht die hem in september nog een contractverlening had aangeboden. Maar er gebeurde deze week nog meer! Zo komt er géén rookverbod rond Rotterdamse scholen, is er weer gedoe om het Lerarenregister én kan een school voor speciaal onderwijs geen leerlingen meer aannemen door een tekort aan leraren. Lees het allemaal in ons overzicht van week 48:

Maandag: SP en SGP willen Lerarenregister helemaal opdoeken

De SP en SGP willen dat het Lerarenregister helemaal wordt afgeschaft. Vorige week vrijdag dienden zij daartoe een initiatiefwet in. Hert stoort beide partijen dat het Lerarenregister vanaf het begin van bovenaf is opgelegd terwijl de kwaliteit van het lerarenberoep juist van onderop georganiseerd zou moeten worden.

Dinsdag: Geen rookvrije straten voor Rotterdamse scholen

Hogeschool Rotterdam, het Erasmiaans gymnasium en ook het Erasmus MC hadden de gemeente gevraagd één grote rookvrije zone van de omgeving rond de scholen en het ziekenhuis te maken. Gemeente Rotterdam geeft (voorlopig) geen gehoor aan dit verzoek omdat het, volgens wethouder Sven de Langen, wettelijk nog niet uitvoerbaar is.

Woensdag: leerlingenstop op scholen speciaal onderwijs in Almere

Twee scholen voor speciaal onderwijs in Almere hebben een leerlingenstop ingesteld. De scholen hebben meerdere onvervulde vacatures en de school ziet daarom geen andere optie dan nieuwe leerlingen op een wachtlijst te plaatsen.

Donderdag: docenten gebruiken steeds vaker YouTube om lesstof uit te leggen

Steeds vaker maken docenten gebruik van YouTube om lastige lesstof uit te leggen. Docenten zoeken niet alleen geschikte filmpjes op de online videodienst op, maar starten ook steeds vaker een eigen kanaal waarvoor ze zelf filmpjes maken. De VO-raad juicht deze ontwikkeling toe.

Vrijdag: geen digitale versie van Centrale Eindtoets in 2019

De digitale adaptieve Centrale Eindtoets is in 2019 niet beschikbaar voor scholen. Dat komt doordat het systeem onvoldoende stabiel is om een goede afname van de toets te garanderen. Scholen kunnen in 2019 wel gewoon de papieren Centrale Eindtoets afnemen bij hun leerlingen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids