Week 30: Zwemles in het basisonderwijs, mobiele telefoons en lege school

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Nieuw vaccin in strijd tegen RS-virus goedgekeurd door EMA

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA heeft in de strijd tegen het RS-virus een nieuw vaccin goedgekeurd. Zwangere vrouwen kunnen het vaccin krijgen, waardoor hun baby tot een half jaar na de geboorte beschermd is. Het vaccin is volgens experts een doorbraak in de strijd tegen RS. 

Dinsdag: 'Voer zwemles op de basisschool weer in, er zijn teveel jonge drenkelingen' 

De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) wil dat alle gemeenten van Nederland zwemlessen op scholen weer in gaan voeren. Op dit moment krijgt een kwart van alle schoolgaande kinderen op basisscholen regelmatig zwemlessen.

Woensdag: Gedeelte van de jongvolwassenen vindt het lastig na corona weer verder te gaan

Een deel van de jongvolwassenen vindt het na de coronaperiode moeilijk om de draad weer op te pakken. Dat blijkt uit verdiepende interviews over hun mentale gezondheid naar aanleiding van de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022. De belangrijkste verklaring is volgens hen zelf dat er lange tijd een gebrek aan sociale contacten was.

Donderdag: Unesco wil mobiele telefoons wereldwijd weghouden uit het onderwijs

Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, wil graag wereldwijd smartphones weghouden van het onderwijs. Dat staat in de Britse krant The Guardian.

Vrijdag: Lege basisschool in Hulten maakt plaats voor internationale schakelklas

Het begin van de zomervakantie was tevens ook het einde voor basisschool De Drie Musketiers in Hulten. Terwijl de school officieel zijn deuren heeft gesloten, kan het zijn dat leerling vakken als Nederlands en wiskunde afronden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk