Nieuw vaccin in strijd tegen RS-virus goedgekeurd door EMA

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA heeft in de strijd tegen het RS-virus een nieuw vaccin goedgekeurd. Zwangere vrouwen kunnen het vaccin krijgen, waardoor hun baby tot een half jaar na de geboorte beschermd is. Het vaccin is volgens experts een doorbraak in de strijd tegen RS. Dat meldt NU.nl. 

Pfizer heeft het vaccin genaamd Abrysvo ontwikkeld. Het is het eerste RS-vaccin dat gebruikmaakt van passieve immunisatie. Dat betekent dat niet de baby, maar de moeder wordt gevaccineerd. Jaarlijks belanden er nog altijd duizenden kinderen met een RS-infectie in het ziekenhuis. 150 tot 200 kinderen komen daarbij op de intensive care terecht. 

Rijksvaccinatieprogramma 

Hoewel EMA groen licht heeft gegeven voor het gebruik van het vaccin, wil dat nog niet zeggen dat het vaccin ook meteen in Nederland zal worden gebruikt. Het vaccin moet eerst worden opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. 

Opleving in de zomer van 2021 

Het RS-virus zorgde in de zomer van 2021 voor een opleving in Nederland. Op het hoogtepunt waren er honderden besmettingen per week. Afgelopen winter was de hoogste piek sinds jaren aan het aantal besmettingen, maar nu is het RS-virus weer op zijn retour. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk