Normal_ziek_ziek_kind_baby

De afgelopen weken is het aantal jonge kinderen met een RS-virusinfectie zo hard toegenomen, dat er sprake is van een epidemie. Dit is niet alleen in Nederland zo, maar ook in andere landen in en buiten Europa, zo blijkt uit recent internationaal onderzoek door het Nivel en collega’s. Dit is zeer opmerkelijk, aangezien een RS-virusepidemie eigenlijk vooral ‘s winters voorkomt. Door de coronamaatregelen zijn er afgelopen winter nauwelijks jonge kinderen met een RS-virusinfectie opgenomen in het ziekenhuis. Daarom is er nu sprake van een verlate of uitgestelde RS-virusepidemie. Dit meldt Nivel. 

 

Doordat jonge kinderen afgelopen winter nauwelijks bescherming hebben kunnen opbouwen tegen een ernstige RS-virusinfectie, is er een grotere groep jonge kinderen vatbaar voor een RS-virusinfectie. Daarom is de voorspelling dat er deze zomer en aankomende herfst en winter als het ware een ‘inhaalslag’ zal plaatsvinden van jonge kinderen met een RS-virusinfectie.

RS-virus treft nu ook meer kinderen tussen de 1 en 2 jaar

Normaal gesproken worden vooral kinderen onder de 1 jaar ernstig ziek door een RS-virusinfectie. Maar doordat jonge kinderen de afgelopen winter nauwelijks bescherming hebben opgebouwd, zien huisartsen en kinderartsen nu ook meer kinderen die inmiddels iets ouder zijn; tussen de 1 en 2 jaar.

Sluiting scholen heeft remmende werking gehad

De sluiting van de scholen in coronatijd lijkt een belangrijke rol te hebben gespeeld in het remmen van de verspreiding van het RS-virus. In landen waar er sinds de coronapandemie een verlate RS-virusepidemie is vastgesteld (in de lente of zomer) – Frankrijk, IJsland, België, Australië en Zuid-Afrika – waren de basisscholen en kinderopvang geopend vlak voor en tijdens de epidemie. In Nederland is te zien dat het aantal patiënten met een RS-virusinfectie vanaf april toeneemt, nadat de basisscholen en kinderopvang weer geopend waren. En sinds 24 juni is er in Nederland officieel sprake van een RS-virusepidemie.

Door: Nationale Onderwijsgids
Bron: Nivel, https://www.nivel.nl/nl/nieuws/uitgestelde-rs-virusepidemie-door-de-coronamaatregelen-nederland-en-daarbuiten, geraadpleegd op 27-7-2021