Week 17: Gratis kinderopvang uitgesteld en studentencorps biedt excuses aan

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Relatief veel Groningers zitten in een onderwijsbubbel

Als je vooral mensen in jouw sociale kring hebt zitten met hetzelfde opleidingsniveau dan spreek je van een onderwijsbubbel. Uit cijfers van het CBS blijkt dat die onderwijsbubbel voornamelijk in de Randstad en een aantal Groningse gemeenten zich bevindt.

Dinsdag: Studentencorps Amsterdam biedt excuses aan voor structureel geweld

Het Amsterdamse studentencorps heeft zijn excuses aangeboden aan leden en oud-leden voor het structureel geweld dat voornamelijk tegen aspirant-dispuutsleden werd gebruikt.

Woensdag: Gratis kinderopvang twee jaar uitgesteld vanwege bezuinigingen kabinet 

Bronnen in Den Haag zeggen dat het kabinet heeft besloten om de kinderopvang bijna gratis te maken wil uitstellen. Dan zou dit in plaats van 2025 pas in 2027 gebeuren. Het lukt de kinderopvangsector nu niet om voldoende personeel te vinden als straks de vraag naar kinderopvang oploopt. 

Donderdag: KLM en AeroDelft werken samen voor bouwen aan waterstofvliegtuig 

KLM is per 1 april 2023 gestart met een samenwerking met het AeroDelfts studententeam. AeroDelft houdt zich bezig met Project Phoenix: het bouwen van een waterstofvliegtuig. Door het ontwikkelen en het testen van een waterstofvliegtuig kunnen er nieuwe inzichten worden gedaan over het toepassen van waterstof in de luchtvaart. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het op maat ontwerpen van vloeibare-waterstoftanks en noodzakelijke veiligheidsmaatregelen. 

Vrijdag: Van Gennip: 'Jammer voor ouders dat gratis kinderopvang wordt uitgesteld'

Hoewel minister Karien van Gennip van Sociale  Zaken en Werkgelegenheid het jammer vindt dat de kinderopvang niet in 2025 maar pas in 2027 bijna gratis wordt, vindt ze het wel belangrijk dat de invoering van het nieuwe kinderopvangstelsel zorgvuldig gebeurt. Volgens haar is dat noodzakelijk om te voorkomen dat de prijzen in 2025 buitensporig stijgen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk