Studentencorps Amsterdam biedt excuses aan voor structureel geweld

Het Amsterdamse studentencorps heeft zijn excuses aangeboden aan leden en oud-leden voor het structureel geweld dat voornamelijk tegen aspirant-dispuutsleden werd gebruikt. Dat meldt de NOS.

Het ASC/AVSV, de officiële naam van het studentencorps, liet onderzoek uitvoeren door een advocatenbureau. Hieruit blijkt volgens dagblad Trouw dat er een cultuur van fysiek geweld was tijdens ontgroeningen bij mannendisputen. Ook zou er sprake zijn van ‘seksueel getinte activiteiten’. Zowel bij de mannen- als vrouwendisputen. Het risico op grensoverschrijdende activiteiten werd daarmee vergroot. In het rapport wordt ook nog beschreven hoe leden verwondingen zoals hersenschuddingen en botbreuken opliepen. 

Verschillende incidenten 

De vereniging zegt in een excuusbrief geschokt te zijn door ‘de omvang, ernst en aard van de vele misstanden.’ In 2021 bleek echter al dat zeker zes disputen zich tijdens de ontgroeningsperiode schuldig hadden gemaakt aan mishandeling en vernedering. In 2016 belandden drie studenten in het ziekenhuis nadat zij in een gracht moesten zwemmen en moesten slapen tussen het afval. Vorig jaar nog kwamen er beelden naar buiten waarop mannelijke leden tijdens een lustrumviering vrouwonvriendelijke uitspraken doen. Ze riepen in de video dat vrouwen ‘niet meer of minder zijn dan een hoer.’

Cultuurverandering 

De vereniging zegt sinds 2021 bezig te zijn met een cultuurverandering. Aspirant-leden zouden niet langer in dispuutshuizen slapen en er zou meer toezicht zijn. Het bestuur geeft aan dat er sindsdien verbetering is opgetreden, maar dat is wel lastig te bepalen omdat er in de zomer van 2022 sowieso geen ontgroeningsactiviteiten mochten plaatsvinden.

Door; Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk