Normal_collegezaal__studenten__studeren

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Deze week: 2 miljoen euro extra voor techniekonderwijs op het vso, aantal schoolverlaters zonder diploma blijft stijgen, de VU stopt met de opleiding Nederlands, school schorst docent na beschuldigingen van leerlingen en het is 1 maart: tijd voor de belastingaangifte. Welke studiekosten mag je aftrekken? Lees het allemaal in ons weekoverzicht van week 9:

2 miljoen voor technisch vmbo in voortgezet speciaal onderwijs

 
Het voorgezet speciaal onderwijs (vso) krijgt geld voor technisch vmbo. Dit kabinet trekt jaarlijks 100 miljoen euro extra uit voor technisch vmbo. Twee miljoen euro daarvan gaat dit jaar naar het vso. Per leerling is het bedrag gelijk aan het bedrag voor reguliere vmbo-leerlingen.
 
Minister Slob: “Sommige jongeren op het vso hebben gaven en talenten voor techniek die we niet onbenut willen laten. Met het extra geld geven we deze leerlingen de kans om hun technische vaardigheden optimaal te ontwikkelen.”
 

Weer meer schoolverlaters zonder diploma

 
Vorig schooljaar zijn weer meer scholieren zonder diploma van school gegaan. Het doel om hun aantal over twee jaar terug te dringen tot hooguit 20.000 raakt daardoor verder uit zicht, zegt minister Van Engelshoven.
 
De minister maakt zich zorgen over de groei, voor het tweede jaar op rij na een jarenlange daling. Maar ze weet nog niet wat de oorzaak is. Dat gaat Van Engelshoven uitzoeken.
 

VU Amsterdam stopt met opleiding Nederlands

 
De bachelorstudie Nederlands van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) gaat verdwijnen. Dit jaar zijn er maar vijf eerstejaarsstudenten die de studie volgen. In het tweede studiejaar zitten momenteel zes studenten.
 
De bekendmaking van het besluit volgt een paar maanden nadat de universiteit het honderdjarig bestaan van de studie Nederlands vierde, maar is niet onverwachts. Het aantal studenten voor de bachelor Nederlands loopt al jaren terug. Met vijf eerstejaars studenten en vijf stafmedewerkers is de studie “verliesgevend” en daarmee niet langer levensvatbaar, geeft de VU aan.
 

School schorst docent na beschuldigingen van leerlingen over beledigen profeet

 
Leerlingen van vmbo-school het Hoofdvaart College in Hoofddorp hebben een techniekinstructeur beschuldigd van het beledigen van de profeet Mohammed. De school heeft hem daarop geschorst, maar de instructeur ontkent de aantijging. De Algemene Onderwijsbond noemt het “een unieke zaak”.
 
De VVD en PVV zijn het niet eens met de schorsing van een docent van het Hoofdvaart College in Hoofddorp. De docent ontkent de aantijgingen. De PVV en VVD vinden dat de school de docent daarom eerst het voordeel van de twijfel had moeten geven en de zaak had moeten uitzoeken voordat zij een sanctie oplegden. Ook de AOb is van mening dat de school onjuist heeft gehandeld.
 

1 maart: tijd voor de Belastingaangifte. Wanneer mag je welke studiekosten aftrekken?

 
Het is weer 1 maart: tijd voor de belastingaangifte. Heb je kosten gemaakt voor een opleiding of een studie? Dan kun je die mogelijk aftrekken van je inkomen. Wanneer precies? En hoeveel? Dat lees je hier!
 
Door: Nationale Onderwijsgids