Normal_collegezaal__studenten__studeren

De bachelorstudie Nederlands van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) gaat verdwijnen. Dat zegt een woordvoerder van de VU in De Taalstaat van NPO Radio 1. Dit jaar zijn er maar vijf eerstejaarsstudenten die de studie volgen. In het tweede studiejaar zitten momenteel zes studenten. Dit meldt NPO Radio 1. 

De bekendmaking van het besluit volgt een paar maanden nadat de universiteit het honderdjarig bestaan van de studie Nederlands vierde, maar is niet onverwachts. Het aantal studenten voor de bachelor Nederlands loopt al jaren terug. Met vijf eerstejaars studenten en vijf stafmedewerkers is de studie “verliesgevend” en daarmee niet langer levensvatbaar, geeft de VU aan.
 
Ook landelijk gezien loopt de belangstelling van studenten voor een studie Nederlands sterk terug. In 1995 begonnen in totaal 555 studenten aan een opleiding Nederlands, in 2017 was dat aantal nog maar 222. Als er niet gauw wat verandert, zullen er over tien jaar niet genoeg docenten zijn om Nederlandse les te geven op alle middelbare scholen, wordt gevreesd.
 
Johan Koppenol, hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde, vindt de ontwikkelingen buitengewoon spijtig. "We hebben het wel over onze moedertaal. Het is belangrijk dat we die blijven bestuderen met z'n allen, omdat de moedertaal ook het middel is om onze cultuur te leren begrijpen”, zegt hij in de Taalstaat.
 
Door: Nationale Onderwijsgids