Normal_horizon_college_topsportopleidinghorizoncollege300614-0032

Twee jaar geleden startte het ROC Horizon College met de Topsportopleiding; een mbo-opleiding die het jongeren mogelijk maakt om studie en topsport goed met elkaar te combineren. Inmiddels zijn vier jonge topsporters geslaagd voor hun diploma sport- en bewegingsbegeleider; zij zijn de eerste jongeren die via de Topsportopleiding van het Horizon College een diploma hebben gehaald. Christian Koop uit Alkmaar (rugby), Jeffrey Kors uit Alkmaar (schaatsen), Lars Weistra uit Den Helder (voetbal) en Dave Versluis uit Assendelft (motocross) zijn de vier pioniers die via de nieuwe opleiding topsport en studie succesvol met elkaar hebben gecombineerd. 

Voor topsporters is het veelal moeilijk om studie en topsport met elkaar te combineren. Daarom heeft het Horizon College beleid gemaakt om te voorkomen dat jonge topsporters voortijdig een studie beëindigen. De opleiding is bedoeld voor topsporters die in het bezit zijn van een NOC*NSF-status. Zij worden opgeleid tot begeleider, leider of coördinator (niveau 2 t/m 4) in het vakgebied sport en bewegen. De klas bestaat volledig uit topsporters en voor iedere deelnemer wordt een persoonlijk studieplan gemaakt.

Droom uit laten komen
De Topsportopleiding telt momenteel 17 jonge topsporters die hun droom, in combinatie met een studie, proberen uit te laten komen. Docent en initiator van de Topsportopleiding, Elles Zuijdam, is blij met de eerste diploma’s; ‘Topsport is prachtig, maar er zijn altijd onzekere factoren. Daarom is het belangrijk dat jonge topsporters een diploma halen én hun droom kunnen verwezenlijken. Deze opleiding maakt dat mogelijk.’
Christian Koop, Jeffrey Kors en Dave Versluis hebben besloten door te stromen naar niveau 3 en gaan op voor hun volgende mbo-diploma: sport- en bewegingsleider. Lars Weistra heeft besloten om zijn sportcarrière te combineren met een baan.


© Nationale Onderwijsgids