Logo_gezondeschool

Het onderdeel mbo op Gezondeschool.nl staat nu ongeveer 3 jaar online. Vanuit het (onderwijs)veld kregen we signalen dat de informatie over Gezonde School niet altijd goed vindbaar was en de teksten waren te lang. Reden voor ons om dit onderdeel gebruiksvriendelijker te maken en beter aan te laten sluiten bij de praktijk. 

Uiteindelijke doel is dat mbo-scholen op een eenvoudige en snelle manier aan de slag kunnen met de Gezonde School-aanpak om uiteindelijk het vignet Gezonde School aan te vragen.

Maar wat is een Gezonde School eigenlijk?
De Gezonde School-aanpak is dé praktische aanpak om scholen te ondersteunen bij het structureel werken aan gezondheid op school. De aanpak gaat uit van wat de school al doet, bouwt hier op voort en sluit aan bij de wensen en behoeften. De school kiest een aantal gezondheidsthema’s waar ze mee aan de slag gaan.

Vervolgens kan een school het vignet Gezonde School aanvragen. Heeft een school dit gehaald dan mogen zij zich drie jaar een Gezonde School noemen en het logo voeren.

Door wie?
Twee ervaren onderwijsprofessionals hebben het onderdeel herschreven:
Ivo Dokman is jarenlang docent LO en docent projectmanagement geweest aan de Hogeschool Windesheim.
Bart van den Bosch is onder andere profielmanager Sport bij Landstede MBO.
Deze twee onderwijsprofessionals hebben ervaring met implementatie van Gezonde School binnen het mbo. Zij hebben ook collega’s betrokken gedurende het traject.

Ivo over het vernieuwde onderdeel: “De nieuwe opzet sluit beter aan op de wensen uit het werkveld, de informatie is beter toegankelijk gemaakt en bij de ontwikkeling hebben we vanuit een functie/rol geredeneerd.”

Bart: "In de vernieuwde site zoekt u vanuit educatie, beleid, signaleren en omgeving. Deze zogenaamde niveaus, zijn voor mbo-scholen herkenbaar. Met voorbeelden en teksten gericht op het implementeren van de methode sluit deze site beter aan op verschillende rollen binnen net onderwijs, zoals de docent, de directie, zorgadvies medewerker, medewerker facilitair."

Wat is er anders? 
De menustructuur is nu gebaseerd op de Gezonde School-pijlers: Signaleren & doorverwijzen,  Educatie , Schoolomgeving en Beleid. Werkt u vanuit Educatie aan Gezonde School dan heb je andere handvaten nodig dan wanneer je werkt vanuit Beleid. De teksten zijn daarnaast een stuk ingekort en actief geschreven. Dit leest dus een stuk prettiger. En er is een overzichtspagina toegevoegd met alle Gezonde School- materialen en instrumenten.

Wilt u aan de slag met de Gezonde School- aanpak in het mbo? Bekijk het vernieuwde onderdeel mbo.  

© Nationale Onderwijsgids