Onderwijs volgen terwijl je door heel Europa reist

Onderwijs volgen op een hele alternatieve manier, dat is iets wat de mbo-studenten van Yuverta de afgelopen tijd hebben gedaan. 25 studenten van Yuverta Digital Nomads hebben van 26 februari tot en met 28 maart een reis gemaakt door verschillende Europese landen. Het doel van deze reis was om te laten zien dat je op heel veel verschillende manieren kan leren. Tijdens hun reis ontdekten de studenten een nieuwe manier van leren die veel meer opbrengt dan alleen kennis, aldus Klik Nieuws Bossche Omroep.

De afgelopen maand hebben de studenten samen met zes begeleiders een educatieve reis gemaakt door heel Europa. Hiermee wilden ze laten zien dat leren letterlijk overal kan. Naast hun reguliere schoolwerk konden de scholieren ook bezig zijn met andere studieopdrachten, en konden ze werken aan hun persoonlijke doelen. Tijdens de reis werden er scholen, dierentuinen, maatschappelijke organisaties bezocht en vonden nog veel meer studiegerelateerde activiteiten plaats. 

Opvallende effectiviteit

Er werd tijdens de reis diverse keren gereflecteerd op het proces samen met de begeleiders. Een opvallende conclusie was de effectiviteit van de studenten tijdens het proces. Doordat ze veel vrijheid kregen om in hun eigen tempo aan de slag te gaan, ervaarden ze minder werkdruk. “Ik ging vóór deze reis met veel stress en tegenzin naar school. Ik overwoog zelfs te stoppen met mijn opleiding. Maar door deze andere manier van studeren tijdens de Digital Nomads reis, merk ik dat deze vorm van onderwijs zó goed bij me past. Ik heb daarom contact gezocht met mijn coach om te kijken of ik mijn onderwijs, nadat ik terug in Nederland ben, op deze manier voort kan zetten”, aldus één van de studenten.

Onlangs is Yuverta nog genomineerd voor onderwijsteam van het jaar. Dit is een beloning en tevens erkenning voor een innoverende en alternatieve aanpak van onderwijs. Het Yuverta-team, dat bestaat uit docenten en professionals, heeft laten zien dat onderwijs echt op een andere manier mogelijk is.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema