Helpt video-solliciteren bij het creëren van gelijke stagekansen voor mbo'ers?

In het mbo keert het onderwerp stagediscriminatie telkens weer terug. Lector diversiteit Iris Andriessen legt uit dat vooral jongens die solliciteren naar een stage te maken krijgen met vooroordelen en stereotypen. Daarom wordt er nu al langere tijd geëxperimenteerd alternatieve vormen van solliciteren. Er is alleen nog geen bewijs dat dit discriminatie ook echt tegengaat. Dat meldt MBO Today.

Mbo-studenten kunnen nu met de app Hiretime solliciteren op verschillende stages. Dat doen ze met een videoboodschap die de motivatiebrief vervangt. Veertien van de 58 mbo-scholen in Nederland werkt samen met Hiretime. Vooral studenten in grote steden krijgen nu hiermee de kans om op de stageplaats van hun voorkeur terecht te komen.

Onderzoek Impactpunt 

Studenten, werknemers, docenten en werkgevers deden onlangs mee aan een onderzoek van Impactpunt. Zij onderzoeken wat gebruikers vinden van het gebruik van Hiretime. De gebruikers van de app zien Hiretime als een grensverleggende toepassing om stagediscriminatie te verminderen. Ook laat de app op deze manier een oprechter beeld zien van de sollicitant dan als hij of zij alleen via een brief solliciteert.

De meest genoemde vorm van arbeidsmarktdiscriminatie is de afwijzing op basis van een achternaam. Dat lijkt minder mee te spelen tijdens het video-solliciteren. De sollicitanten laten in de video meteen al hun kwaliteiten en persoonlijkheid zien. Een video laat de persoon achter de naam zien.

Arbeidsmarktdiscriminatie 

Helaas is er na dit onderzoek nog niet genoeg bekend over wat nu de precieze rol is van video-solliciteren in dit proces en de invloed hiervan op vooroordelen. Impactpunt kan in hun onderzoek wel laten zien dat werkgevers arbeidsmarktdisciriminatie herkennen van studenten zelf en uit onderzoek, maar herkennen het niet binnen hun eigen organisatie.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk