Zestienjarige Rachel stopte met het vwo om opleiding tot meubelmaker te volgen

De 16-jarige Rachel de Leeuw uit Scherpenisse stopte in de vierde van het vwo om naar de mbo-opleiding tot meubelmaker te gaan. En ze is nog steeds heel blij dat ze deze keuze heeft gemaakt. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Het vwo op het Calvijn College in Goes was niet lastig voor Rachel. Ze was zelfs al informatie aan het verzamelen over een universitaire studie. Ze dacht aan biomedische wetenschappen, want dat klonk wel leuk. Alleen school vond Rachel niet leuk en leren uit boeken stond haar tegen.

Ongelukkig op school 

Halverwege het vierde leerjaar stopte Rachel ermee. Ze vertelde haar moeder dat ze ongelukkig werd van school en dat ze wilde stoppen. “Thuis vonden ze het prima. Mijn zus is ook gestopt met school om te gaan werken”, aldus Rachel.

Docenten minder enthousiast 

Docenten van het vwo waren minder enthousiast over de beslissing van Rachel. Een docent zei tegen Rachel dat ze nu in de goot zou belanden. De godsdienstleraar was de enige die begrip toonde voor Rachel haar keuze.

Meubelmaker 

Rachel werkte tijdens haar schooltijd in de avonden en weekenden met veel plezier bij een timmerman. Haar moeder gaf aan dat meubelmaker misschien wel wat was. Rachel schreef zich in bij het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam. Ook zocht ze een leerbedrijf in de buurt. Terwijl ze wachtte op de bus zag ze een werkbus van Stijlinterieurs langsrijden.

Leerwerkplek 

Rachel trok haar stoute schoenen aan en belde naar het bedrijf voor een leerwerkplek. Eigenaar Johan Klok gaf Rachel vanwege haar jonge leeftijd een kans, maar eigenlijk had hij al genoeg leerlingen in dienst.

In het middelbare schoollokaal moest Rachel stil zitten, maar bij Stijlinterieurs mocht ze met haar handen werken. Leerlingen moeten binnen een jaar bij het bedrijf leren om een keukeneiland en keukenkastjes te maken.

Opleiding tot werkvoorbereider 

Als Rachel klaar is met haar mbo-opleiding, gaat ze nog een opleiding doen tot werkvoorbereider. Spijt van haar keuze om te stoppen met het vwo heeft ze niet. “Vriendinnen die nu in vwo 6 zitten, zijn altijd gestrest.” Rachel vindt dat ze boft met haar ouders, want zij ‘dwongen’ haar niet om het vwo af te maken. “Als je een droom hebt, moet je hem najagen. En dat doe ik nu.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk