Logo_roc_rivor_logo

Steeds minder jongeren kiezen voor een technische opleiding, terwijl de arbeidsmarkt een tekort aan technische talenten heeft. De nieuwe Mechatronica opleiding van ROC Rivor moet de verbinding tussen arbeidsmarkt en onderwijs versterken. Samen met andere initiatieven zet TS Group Holland zich in voor deze nieuwe opleiding, om zo meer verbinding in en aandacht voor techniek te krijgen. Dit meldt ROC Rivor.

De technische industrie heeft steeds meer vraag naar werknemers die niet alleen kunnen sleutelen, maar ook probleemoplossend kunnen werken. Bij de nieuwe Mechatronica opleiding spelen bedrijven een grote rol. Zo denken zij mee over de inhoud van de opleiding, die vooral praktijkgericht is. Al in het eerste jaar lopen de jongeren twee stages van elk zes weken en in het tweede jaar twee stages van tien weken. In het derde, afsluitende jaar kunnen studenten een afstudeerproject bij een bedrijf doen.

De samenwerking tussen de school en bedrijven moet de studenten unieke kansen opleveren. “Via bedrijven als TS Group Holland komen ze in contact met de echte praktijk en dan ook internationaal. Dit levert beter opgeleide studenten op, omdat de inhoud van de opleiding is toegesneden op de internationale techniek praktijk”, vertelt Jan Heeres van Platform Techniek Rivierenland. Een platform dat zich hard maakt voor voldoende technische talenten in de regio Rivierenland.

Met de komst van de nieuwe opleiding verbindt TS Group Holland zich aan de Publieke Private Samenwerking (PPS) van Rivierenland. Hiermee wordt invulling gegeven aan de samenwerking tussen overheid, school en ondernemers. Technische jongeren moeten door deze samenwerking meegroeien met de arbeidsmarkt van de toekomst.

© Nationale Onderwijsgids