De vervallen Nissenhut in Asperen wordt door studenten ROC Rivor gerenoveerd

Studenten van het ROC Rivor in de regio Rivierenland gaan de renovatie uitvoeren van de Nissenhut op het terrein van Fort Asperen. Deze oude werkloods ligt er nu vervallen bij. De studenten zullen de loods verbouwen en inrichten als expositieruimte over de Hollandse Waterlinie.

De renovatie van de Nissenhut gebeurt in opdracht van de Provincie Zuid-Holland. Studenten van de opleidingen Timmeren, Metselen en Schilderen zullen de verbouwing uitvoeren in samenwerking met Bouwmensen Rivierengebied en Schilder^sCOOL. Ook de uiteindelijke exploitatie zal volledig in handen zijn van de mbo-studenten.

Fort Asperen maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en werd gebouwd tussen 1845 en 1847. Als Kunstfort worden sinds de jaren tachtig ieder jaar in de zomer exposities georganiseerd met experimentele kunst en cultuurhistorisch erfgoed. De Nissenhut wordt nu toegevoegd als expositeruimte aan het Kunstfort in Asperen.

Adne van Oyen volgt de opleiding Kaderfunctionaris bouw, infra en gespecialiseerde aannemerij en werkt mee aan de renovatie. “Zowel de binnen- als buitenkant dient volledig aangepakt te worden”, vertelt Van Oyen. “De aanbesteding maken we in twee groepen van elk drie studenten en de beste wint. We werken allemaal, maar (nog) niet op het niveau waarvoor we leren. Dit is een geweldige kans om ervaring op te doen op het gebied van werkopname, intekenen, bestek, calculeren, het programma van eisen en de werkvoorbereiding.”

© Nationale Onderwijsgids