Rijscholen kijken alvast vooruit op verbouwing Ring Zuid bij Groningen

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Groningen is tijdelijk gesloten. Rijscholen moeten vanaf maandag 25 maart hun werk noodgedwongen aanpassen. Rijschoolhouders zoeken naar oplossingen om hun leerlingen toch de beste lessen te kunnen geven. Maar vanwege de verbouwing van de zuidelijke ringweg is dat niet altijd even mogelijk. Dat meldt RTV Noord.

Blijven rijschoolhouders lesgeven in Groningen? Of wijken ze uit naar Assen of Winschoten? De rijschoolhouders zijn op dit moment nog de voor- en nadelen tegen elkaar aan het afwegen.

Praktijkexamens verplaatst naar Assen of elders

De praktijkexamens worden vanaf 25 maart sowieso verplaatst naar de examenlocatie van het CBR in Assen. Al kunnen rijschoolhouders daar ook van afwijken door naar andere locatie uit te wijken. Ze kunnen ook naar Drachten of Winschoten, daar is het ook mogelijk om een praktijkexamen af te leggen. Rijschoolhouders in Groningen stad hebben verschillende oplossingen voor hun problemen.

Klaas Veldman van rijschool 123Volgas gaat zijn lessen en examens naar Winschoten verplaatsen. “We willen leerlingen iets leren, dan moeten we de komende tijd niet in Groningen zijn. Leerlingen willen niet driekwart van hun lestijd vaststaan in een file.” Leerlingen worden nu opgehaald bij het station van Winschoten, daar beginnen ze aan hun rijlessen. Volgens Veldman wordt het niet druk in Winschoten, want de examinatoren van het CBR worden over de locaties in de buurt verdeeld.

Nog geen duidelijkheid 

Gerard Lukassen van rijschool Geluk heeft nog geen duidelijkheid voor zijn leerlingen. “We gaan de locatie waar we als eerste aan de beurt zijn.” Wel houdt hij de opstapplaats bij de Reitdiephaven aan, want leerlingen kunnen daar gemakkelijk instappen.

Lesgeven in Groningen 

Ron Bakker van autorijschool Bakker blijft wel gewoon in Groningen lesgeven. Leerlingen hebben volgens Bakker geen tijd om telkens naar Assen te gaan, en hijzelf ook niet. Willem Takens, mede-directeur van Oosterpoort Opleidingen, blijft ook rijles geven in Groningen. Om leerlingen te vragen naar Assen te gaan is heel lastig. Maar Bakker gaat wel werken met vaste ophaalplekken, zodat ze niet elke les heel Groningen door hoeven te rijden. Het afrijden gebeurt in Assen, dus daar wordt wel een paar keer gereden.

Bakker is niet bang dat het een nadeel is voor leerlingen om in Assen rijexamen te doen. “Assen is geen grote stad, als je in Groningen kunt rijden dan lukt het in Assen helemaal”, aldus Bakker.

Rijlessen uitstellen is nergens voor nodig 

Rijlessen uitstellen raadt Takens af. Afrijden in Assen moet gewoon kunnen volgens hem. De beroepsopleidingen van Oosterpoort, voor vrachtwagen- en buschauffeurs, gaan voor een gedeelte ook naar Assen. Deze lessen worden dan ook gevolgd door mensen die al een rijbewijs hebben, voor hen is het makkelijker om op die locatie te komen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk