Nagelsalons snappen ook niets van verbod op kunstnagels in kinderopvang

Medewerkers van bso’s, peuterspeelzalen en crèches moeten sinds afgelopen zomer hun kunstnagels aan de wilgen hangen. Veel medewerkers zijn boos, maar er zijn ook veel nagelstylistes die niet begrijpen waarom het verbod in het leven werd geroepen. Dat meldt Omroep Brabant. 

Medewerkers in de kinderopvang, bij peuterspeelzalen en de buitenschoolse opvang mogen geen kunstnagels, nagellak en nagelversiering meer dragen. Het RIVM scherpte afgelopen zomer de hygiëneregels aan. Onder kunstnagels zouden namelijk meer bacteriën zitten dan onder ‘gewone’ nagels.

Petitie 

Medewerkers van kinderopvangorganisatie Korein in Eindhoven zijn daarop een petitie gestart. Meer dan 500 collega’s ondertekenden deze petitie. Zij vinden het namelijk oneerlijk dat ze geen verzorgde nagels mogen hebben.

Lange stiletto's 

Nagelstyliste Daisy Madina uit Eindhoven snapt de regel van het RIVM voor een gedeelte. “Sommige meiden hebben lange stiletto’s op hun nagels zitten. Dat zou ik als ouder ook niet prettig vinden.” Maar als je nagels kort zijn en ze niet boven de vingertoppen uitkomen, moet het volgens Madina geen probleem zijn. Kinderen kan je dan geen pijn meer doen en je hebt toch verzorgde nagels, geeft Madina aan.

Nannie Vo van VN Nails uit Tilburg heeft veel klanten die in de kinderopvang aan het werk zijn. Als ze vakantie hebben komen ze langs haar om hun nagels bij te werken. Volgens Nannie zijn ze dan allemaal heel blij dat ze weer verzorgde nagels hebben.

Afgekloven nagels 

Er komen ook veel klanten langs bij de nagelstylistes die nagels bijten. “Ik zou het smeriger vinden als mensen met hun afgekloven nagels aan mijn baby zouden zitten”, zegt Madina. Kunstnagels zouden in het geval van nagelbijters juist hygiënischer zijn.

Medewerkers kinderopvang 

Dertig procent van de klanten van Daisy Madina werkt in de kinderopvang of de zorg. Bij sommige zet Madina de nagels op zo’n manier dat de baas het niet doorheeft. Nannie vindt de regels achterhaald. “Vroeger had iedereen normale nagellak en dat bladdert snel af. Ik zou graag met die beleidsmaker hierover in gesprek gaan. In de operatiekamer snap ik het wel, daar werk je met open wonden, maar in de kinderopvang begrijp ik er niets van.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk