Kinderopvangsector wil dat GGD voorlichting geeft bij lage vaccinatiegraad

Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen doet een oproep aan de GGD om doelgerichter voorlichting te geven over vaccinaties. Dat kan de GGD doen op plekken waar de vaccinatiegraad erg laag is. Zeeland zelf scoort erg laag op vaccinaties van kinderziektes. Op dit moment gaat kinkhoest al rond en men verwacht dat binnenkort ook de mazelen flink rondgaan. Dat meldt Omroep Zeeland.

Kinderopvanglocaties in Zeeland worstelen met de vraag hoe ze moeten omgaan met kinderziektes zoals mazelen en kinkhoest. Voor baby’s is vooral kinkhoest erg gevaarlijk. Vanwege de hoest raken de kleintjes uitgeput en drinken lukt dan niet meer. Sommige baby’s overlijden zelfs aan kinkhoest. In de provincie Zeeland zijn nu zo’n 200 gevallen vak kinkhoest bekend.

Een uitbraak van de mazelen zal binnenkort beginnen. Daar gokt de GGD op. Na 3 tot 7 dagen ontstaan er opeens rode vlekjes. Ze zijn eerst achter de oren te zien en vervolgens over het hele lichaam.

Ongevaccineerde kinderen weigeren 

Sommige kinderopvanglocaties in Nederland weigeren ongevaccineerde kinderen. Maar Rianne Vons, directeur van Kinderopvangorganisatie Zeeuws-Vlaanderen wil daar niets van weten.  Zij zegt, net zoals de Zeeuwse kinderopvangorganisaties KOW uit Walcheren en Kibeo uit Goes, dat ze er voor elk kind zijn. Op de locaties is het echter wel spannend, want er verblijven ook baby’s die nog te jong zijn voor een vaccinatie. Het risico op het krijgen van mazelen en/of kinkhoest ligt bij hen wel een stuk hoger.

Draaiboek ligt klaar 

Kinderopvangmedewerkers weten wat de ziekteverschijnselen zijn en welke risico’s verbonden zijn aan niet vaccineren. Mocht er een uitbraak komen dan liggen de draaiboeken al klaar. Vons wil dat men zich realiseert dat de ziektes weer terug kunnen keren en normaal worden in Nederland.

Richtlijnen GGD en RIVM 

Alle kinderopvangcentra in Zeeland volgen de richtlijnen van de GGD en het RIVM. Maar de echte oplossing moet volgens Vons uit de politiek komen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk