Normal_pexels-lina-1741230

Een voorschoolse opvang in de Utrechtse wijk Overvecht en een buitenschoolse opvang in Leidsche Rijn zijn terecht door de gemeente gesloten. Dit heeft de rechter deze week vastgesteld. Beide locaties van Makine Onderwijscentrum stonden niet in het Landelijk Register Kinderopvang en mogen geen kinderopvang-, voorschoolse- of buitenschoolse activiteiten meer uitvoeren. Dit meldt RTV Utrecht.

Omdat de eigenaren van Makine het niet eens waren met de sluiting door de gemeente, spanden zij een kort geding aan. Volgens hen gaat het helemaal niet om kinderopvangactiviteiten, maar om specifieke lessen zoals ‘dieren in de quraan’ of Arabisch, of om het volgen van weerbaarheidstrainingen.

Maar volgens de gemeente gaat het daadwerkelijk om kinderopvang, zoals dat in de wet omschreven staat: “Het bedrijfsmatig of anders dan om niet verzorgen, opvoeden en bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen tot de eerste dag van de maand waarop het voortgezet onderwijs voor die kinderen begint.” De lesvolgende kinderen kwamen vaak bij het onderwijscentrum, hun ouders betaalden ervoor en het lesprogramma levert een bijdrage aan de ontwikkeling, en gaat het volgens de gemeente Utrecht om een kinderopvang. En daar is onder meer registratie in het Landelijk Register Kinderopvang voor nodig. De voorzieningenrechter gaat hierin mee en vindt dus ook dat de locaties in Overvecht en Leidsche Rijn gesloten moeten blijven. Of het nu de bedoeling was om kinderopvang te bieden of niet, dat maakt in dit geval niet uit.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky