Normal_baby_-_moeder

Zodra mannen vader zijn geworden, hebben ze een veel meer stereotype kijk op het moederschap en de verdeling in het huishouden. Dat blijkt uit onderzoek van de Australische socioloog Janeen Baxter. Zo denken zij dat moeders minder in staat zijn om een band met de kinderen op te bouwen als zij aan het werk zijn. Dat meldt De Telegraaf.

De sociologe deed onderzoek onder 1800 kersverse ouders. Daaruit blijkt dat mannen traditioneler denken over de rol van de vrouw in het gezin. Zij denken dat het huishouden en de zorg van de kinderen niet gelijk verdeeld moeten zijn. Vrouwen zijn na de geboorte van het eerste kind nog meer overtuigd van het feit dat werkende vrouwen ook goede moeders kunnen zijn.

“De manier waarop we in het Westen ouderschapsverlof, school en werk organiseren, vormen structurele hobbels voor een betrokken vaderschap en versterken de traditionele moederrol van de vrouw", aldus professor Baxter. "Of je nu een man of vrouw bent, je moet veel zelfvertrouwen hebben om tegen de stroom in te willen gaan."

© Nationale Onderwijsgids