Normal_euro_geld_kind_smokkel_handel

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt vier verdachten van fraude met toeslag voor de kinderopvang. Het OM verdenkt de vier ervan zo'n 700.000 euro te hebben verdiend aan onterechte aanvragen van kinderopvangtoeslag. Tegen de twee mannen en twee vrouwen eist het OM een gevangenisstraf van 14 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Dat meldt Kinderopvangtotaal.

Bij de grootschalige fraude dienden de verdachten voor tientallen mensen uit Amsterdam en Almere onterecht aanvragen voor kinderopvangtoeslag in. De fraudeurs verleidden moeders van jonge kinderen om toeslag aan te vragen terwijl hun kinderen niet naar een kinderdagverblijf gaan. In ruil daarvoor werd hen een som geld beloofd. De organisatoren dienden de aanvragen in en hielden de helft van de uitbetaalde toeslagen voor zichzelf.

De medeplichtige moeders worden ook gestraft en moeten het geld terugbetalen aan de Belastingdienst. Zo kreeg vrijdag een van hen een werkstraf van 140 uur opgelegd en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Het onterecht ontvangen bedrag van ruim 40.000 euro moet zij teruggeven.

© Nationale Onderwijsgids