Toeslagenouders willen discriminatie door de Belastingdienst aan de kaak stellen

Het toeslagenschandaal zorgde voor veel chaos en dat is nog lang niet opgelost. De Belastingdienst ontkent in een aantal gevallen dat er sprake was van discriminatie, maar sommige slachtoffers laten het daar niet bij zitten. Dat meldt NU.nl.

Toeslagenouder Martine van Bruggen stond met haar klacht bij het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht. Door de Staat is ze erkend als een van de tienduizenden gedupeerden van het toeslagenschandaal. Ze kreeg een schadevergoeding, maar de Belastingdienst ontkent discriminatie.

Van Bruggen heeft echter een dochter met een Nederlandse achternaam, maar ook een dochter met een Turkse achternaam. Zij heeft namelijk een Turkse vader. De Belastingdienst liet alleen onderzoek doen naar de dochter met de Turkse achternaam, de dochter met de Nederlandse achternaam lieten ze met rust. Om die reden wil Van Bruggen dat er wordt vastgesteld dat er sprake is van discriminatie.

Compensatieregeling 

Van Bruggen heeft van de Staat 30.000 euro schadevergoeding gekregen. Dat is een algemene compensatieregeling voor mensen die ten onrechte zijn beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag.

Discriminatie vanwege de achternaam 

Van Bruggen wil dat er wordt vastgesteld dat haar dochter is gediscrimineerd vanwege haar achternaam en dat de ficus om die reden de kinderopvangtoeslag heeft teruggevraagd. Het College voor de Rechten van de Mens behandeld deze zaak. De toezichthouder in september 2022 de conclusie dat de fiscus bij de kinderopvangtoeslag een onderscheid heeft gemaakt op grond van afkomst.

Onderzoek naar toeslagen 

Dinsdag 12 maart ging het mis bij de Belastingdienst tijdens de zitting. Net als tijdens eerdere zaken bij het College kon de Belastingdienst ook nu niet uitsluiten dat er is gediscrimineerd op basis van afkomst. Ze kon tijdens de zitting niet uitleggen waarom er tussen 2006 en 2011 onderzoek is gedaan naar de toeslagen van de dochter met de Turkse achternaam.

Toeslagzaken 

Juridisch adviseur Juliette Bonneur ziet dat zo’n zelfde patroon vaker is waargenomen tijdens de toeslagzaken bij het College. De Belastingdienst Toeslagen reageert niet op de bezwaarschriften, dat was de kritiek die het mensenrechtencollege had op de dienst.

Het College wil misschien nog bewijsstukken opvragen, daarom is de datum van de uitspraak nog niet bekendgemaakt.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk