Heroverweging Drents schooladvies nodig, maar gebeurt te weinig

Uit onderzoek van Trendbureau Drenthe blijkt dat het schooladvies van veel basisschoolleerlingen uit Drenthe heroverwogen moet worden. Het zou gaan om bijna de helft van alle basisschoolleerlingen uit de regio. Het onderzoek is woensdag 3 april gepresenteerd in Assen, aldus Dagblad van het Noorden. 

Het onderzoek laat zien dat 45 procent van de leerlingen uit groep 8 beter scoort op de doorstroomtoets (voormalig Citotoets), dan  voorlopige middelbareschooladvies. De enige provincie die nog slechter uit het onderzoek is gekomen, is de provincie Friesland. In deze regio werd een percentage van 49 procent aangetoond. De buren uit Groningen scoorden vergelijkbaar met 44 procent. Het schooladvies moet dus relatief vaak worden heroverwogen, maar gebeurt in slechts 20 procent van de gevallen.

Toets een momentopname 

De reden dat schooladviezen van kinderen niet worden bijgesteld is dat leerkrachten een toets meer zien als een momentopname, volgens onderzoeker Edwin Slijkhuis.”Maar een leerling kan niet ineens een toets heel goed maken. Verder zijn ouders overtuigd dat het advies van de school goed is en soms willen ouders of kinderen zelf niet naar een andere school,” aldus Slijkhuis. Op basis van het onderzoek wordt scholen aangeraden om de heroverweging en het bijstellen van het schooladvies op te nemen in het traject naar de keuze van de school. Ook wordt geadviseerd om de kenmerken van de kinderen te omschrijven, zodat het ook meegenomen kan worden in de keuze.

Scholen krijgen verder nog het advies om adviezen goed te evalueren. Dit kan volgens Slijkhuis heel makkelijk door te kijken hoe oud leerlingen het na drie jaar doen in het voortgezet onderwijs. Je kan namelijk door de vele data goed kijken of leerlingen juist doorstromen of afstromen. Overigens zal het volledige onderzoek over drie weken gepubliceerd worden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema