Normal_pexels-katerina-holmes-5905479__1_
Het ministerie van Onderwijs wil ervoor zorgen dat leerlingen geen toegang hebben tot hun mobieltje in het klaslokaal als dat niet nodig is. Volgens verschillende bronnen in het onderwijs is er ook een uiteindelijk totaalverbod mogelijk. Dit meldt het AD.
Sinds 1 januari zijn er vertrouwelijke afspraken gemaakt omtrent het gebruik van telefoons tijdens de les. Zo mogen leerlingen deze alleen gebruiken als het een medische noodzaak is, zoals het meten van suikerwaarden voor leerlingen met diabetes.
 
De laatste paar maanden is er steeds meer discussie ontstaan over een wettelijk verbod op de apparaten in de klas, omdat meerdere onderzoeken hebben laten blijken dat constante meldingen schadelijke gevolgen hebben op de concentratie van leerlingen. De kinderen zouden dan uiteindelijk een ‘brokkelbrein’ kunnen krijgen, waarbij zij zich niet meer lang kunnen concentreren op een enkele taak.
 
Het CDA pleitte vorig jaar dan ook voor een mobieltjesverbod in het klaslokaal. Toen politicus Dennis Wiersma nog minister van Primair en Voortgezet Onderwijs was, heeft hij hier ook met een kritisch oog naar gekeken en de afgelopen maanden informatie opgevraagd bij leraren en leerlingen.

Duidelijke richtlijnen

Het ministerie voert op het moment een onderzoek uit die bekijkt of dit soort afspraken mogelijk zijn in het onderwijsveld. Als dit niet zo is, kan er nog besloten worden of er wel een wettelijk verbod komt. Volgens geruchten had het ministerie komende donderdag de nieuwe richtlijn bekend willen maken.
 
Nu hebben scholen nog verschillende richtlijnen. Bij de ene school mag de mobiel nog wel meegenomen worden in het klaslokaal, terwijl andere scholen het gebruik zelf tijdens de pauzes verbieden. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van de telefoontas of telefoonbak. Met de nieuwe richtlijn moet er duidelijkheid en uniformiteit gecreëerd worden in het gehele onderwijs.
 
Veel scholen zien ook dat mobieltjes de concentratie van leerlingen in de weg zitten. Ook zijn docenten tegenwoordig bang dat ze gefilmd worden tijdens het werken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch