Normal_brief_geld_vijftig

Dit jaar was voor het Amsterdamse onderwijs ruim 27 miljoen euro gereserveerd. 15 miljoen euro hiervan is niet gebruikt. Het geld was onder meer bedoeld voor peutergroep- en voorschoolse educatie, actieplan techniek, internationaal onderwijs en het opknappen van schoolpleinen. Het geld verdwijnt niet; 4,5 miljoen mag als onderwijsgeld naar volgend jaar. De resterende 11 miljoen komt volgend jaar bij de algemene middelen terecht. Dat meldt Het Parool.

Vorig jaar was het bedrag van 27,5 miljoen euro gereserveerd, zonder dat toen duidelijk was waarvoor het geld was bestemd. Volgens raadslid Simion Blom van GroenLinks heeft de oppositie toen al laten weten dat het uit balans was. “Zonde dat het geld nu niet is uitgegeven, want er is genoeg te verbeteren in de stad”, zegt Blom. Volgens PvdA-raadslid Marjolein Moorman is het geld blijven liggen doordat het college veel te laat concrete plannen heeft gemaakt om het geld uit te geven.

Erik Flentge van de SP benadrukt dat zo veel mogelijk geld naar de klas moet gaan en noemt de onderbesteding niet goed. Dehlia Timman van de D66 zegt zich hard te gaan maken dat die miljoenen weer naar onderwijs gaan. Hoe de 11 miljoen euro die overgeheveld wordt naar de algemene middelen, is afhankelijk van de besluitvorming in de gemeenteraad volgend jaar. 

© Nationale Onderwijsgids