Normal_zout__2_

AMSTERDAM (Novum) - Een smeerkaas die door de producent als 'speciaal geschikt voor kinderen' wordt aangeprezen is juist ongezond voor kinderen. Er zit veel te veel zout in de kaas van Eru, stelt consumentenorganisatie Foodwatch donderdag. De Eru Kids-smeerkaas bevat twee keer zo veel zout als 30+-kaas.

"Veel te veel voor de nieren van kleine kinderen", stelt directeur van Foodwatch Bert van Opzeeland. Kinderen zouden er niet meer dan twee boterhammen per week mee mogen eten. Dat er minder vet in de kaas zit, is volgens de organisatie voor kinderen niet van belang, omdat die juist meer vet dan volwassenen nodig hebben.

De aanprijzing dat de smeerkaas calcium bevat noemt de organisatie misleidend. Het calcium zou zijn toegevoegd om de kaas niet te laten klonteren en langer houdbaar te laten. "Maar het is onbekend hoeveel van dat calcium uiteindelijk in het lichaam wordt opgenomen."

De smeerkaas van Eru, ook bekend van Goudkuipje, zou 'volkomen onnodig' alleen in de koelvakken worden aangeboden om de ouders te doen geloven dat het vers is. Foodwatch wijst erop dat er producten in zitten om de kaas langer houdbaar te maken.

"Dit is een schoolvoorbeeld van misleidende kindermarketing", zegt Van Opzeeland. "Dat leidt van jongs af aan tot het eten van slechte voeding en kan op termijn schadelijk zijn voor de gezondheid." Volgens hem hebben kinderen veel invloed op het koopgedrag van hun ouders en daar zou Eru gretig gebruik van maken.

Het bedrijf zou zijn campagnes op scholen en kinderdagverblijven richten, onder meer door het Nationaal Schoolontbijt te sponsoren. "Het gevolg daarvan is dat er in de klas en op de crèche al jarenlang massaal veel te zoute smeerkaas op boterhammen wordt gesmeerd."

Eru kon niet direct op het bericht van Foodwatch reageren.