Week 9: Brandtrap met studenten stort in, HPV-vaccinatie en extra gymles

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Brandtrap met studenten erop begeeft het 

Twee studenten zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat de brandtrap van hun Leidse studentenhuis het plotseling begaf. De twee studenten vielen van grote hoogte naar beneden. Ze zijn met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Dinsdag: Docenten Fontys vertekken vanwege omstreden onderwijsmethode

Verschillende docenten van de Fontys Hogeschool zijn vertrokken vanwege een nieuwe onderwijsmethode genaamd High Impact Learning that Lasts (HILL). Studenten bepalen wat ze zelf nodig hebben om oplossingen op urgente maatschappelijke vraagstukken te vinden. Maar volgens een van de docenten kwamen docenten hierdoor thuis te zitten.

Woensdag: Theatermaker Kitty wil studenten met voorstelling meegeven niets uit te stellen

Theatermaker Kitty Trepels van Mil (59) ondervond aan levende lijve dat ‘het leven kort kan zijn’. Dat is ook haar boodschap aan de studenten geneeskunde die dinsdag kwamen kijken naar haar theaterstuk. ‘Of je nou sterft aan kanker of aan een hartaanval, stel niets in je leven uit. Want het kan ineens voorbij zijn.” 

Donderdag: Ruim 160.000 jongvolwassenen maakten al een afspraak voor HPV-vaccinatie

Ruim 160.000 jongvolwassenen tussen de 19 en 27 jaar maakten de afgelopen weken een afspraak voor een vaccinatie tegen HPV. Of ze hebben de eerste prik al laten zetten.

Vrijdag: Extra gymles goed voor gezondheid, maar in Nijmegen ook héél tijdrovend

Vanaf schooljaar 2023-2024 zijn basisscholen volgens de wet verplicht om minimaal tweemaal per week 45 minuten gymles te geven. Niet alle scholen doen dat nu. In Nijmegen kan dit voor problemen zorgen, omdat de gymzaal niet in de buurt van de school ligt én de weg ernaartoe gevaarlijk kan zijn

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk