Week 50: Kerstvakantie toch eerder ingegaan en plannen van nieuwe coalitie

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Ouders en Onderwijs: meeste ouders zijn tegen vervroegen kerstvakantie

De kerstvakantie moet niet met een week worden vervroegd. Dat vindt een meerderheid van de ouders. Zo blijkt uit een peiling van Ouders & Onderwijs onder ruim 1.700 ouders. Van de ouders die aan de peiling meededen geeft 60 procent aan dat scholen wat hen betreft sowieso openblijven. 

 

Dinsdag: Demissionair minister Slob vindt kerstvakantie vervroegen zwaar besluit

Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) zei voorafgaand aan het coronaoverleg dinsdag te staan voor "hele zware besluitvorming". Het kabinet besluit tijdens dit overleg of de basisscholen een week vervroegd met vakantie gaan. Het Outbreak Management Team (OMT) dringt daar al langer op aan.

 

Woensdag: Basisschoolleraren gaan meer verdienen, coalitiepartijen verlagen ook werkdruk

De coalitiepartijen gaan de loonkloof in het basis- en voortgezet onderwijs dichten. Leraren op de basisschool gaan dus flink meer verdienen. Ook streven ze naar een cao voor leraren en bestuurders in het zogeheten funderend onderwijs, schrijven ze in het coalitieakkoord.

 

Donderdag: Noodopvang op scholen voor kinderen van ouders met cruciaal beroep blijft open

De noodopvang op scholen en kinderopvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep blijft open, ook volgende week als de kerstvakantie een paar dagen eerder ingaat. Ook als maar één ouder een cruciaal beroep heeft, heeft het kind recht om naar de noodopvang te gaan, benadrukt een woordvoerder van Brancheorganisatie Kinderopvang. Emmeline Bijlsma, directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang, roept scholen en kinderopvang op om ruimhartig te zijn met noodopvang. 

 

Vrijdag: Bioscopen Vue beginnen, net als Pathé, ook vroeger in de kerstvakantie

De bioscopen van Vue gaan in de kerstvakantie rekening houden met de coronamaatregelen door op veel locaties voorstellingen al vroeg te laten beginnen. Hierdoor kunnen bezoekers vaker voor 17.00 uur nog naar de film. Dat is het tijdstip dat bioscopen en andere instellingen dicht moeten om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Door: Nationale Onderwijsgids