Bangalijst: OM onderzoekt strafbaarheid corpsleden

Het Openbaar Ministerie is bezig met een onderzoek naar het bangalijst incident. Het ministerie gaat namelijk onderzoeken of Utrechtse corpsleden strafbaar zijn voor het verspreiden van de bangalijst. Ouders van de slachtoffers overwegen inmiddels ook juridische stappen te ondernemen, aldus Profielen Hogeschool Rotterdam.

Het Utrechtsch Studenten Corps (USC) schorste vorige week twee leden. Deze leden stuurden een PowerpointPresentatie rond met daarop namen en foto’s van vrouwelijke studenten. In deze presentatie werden vervolgens het uiterlijk en de bedprestaties van de vrouwen beoordeeld en becommentarieerd. Op basis hiervan gaat het OM onderzoeken of de makers van de lijst strafbaar zijn, volgens een woordvoerder hoeft het OM niet te wachten op eventuele aangiftes.

Juridische opties 

Het is nog niet zeker of de slachtoffers aangifte gaan doen. De ouders van de slachtoffers hebben advocaat Ina Brouwer in de arm genomen voor deze zaak. Brouwer geeft aan verschillende juridische opties te overwegen. Behalve aangifte bij de politie overweegt ze ook civiele procedures, zoals een klacht bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Brouwer geeft in een verklaring bij DUB aan dat het studentencorps ook strenge maatregelen moet treffen. Bijvoorbeeld verwijdering uit het studentenhuis. Het USC heeft vorige week al aangegeven na te denken over ‘zeer zware straffen’.

Het Utrechtsche Vrouwencorps (UVSV) heeft opgeroepen om de presentatie niet te verspreiden. Studentenverenigingen hoopten in de komende jaren juist te werken aan een verandering binnen het seksisme. De universiteit en de hogeschool van Utrecht gaven al aan onaangenaam verrast te zijn door het incident. Zij gaan in gesprek met de USC.

Cabaretier Youp van ’t Hek suggereerde zaterdag in zijn column in dagblad NRC dat hij de namen van de USC-studenten wil gaan publiceren.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema