Normal_normal_vuurwerk_jaarwisseling
Het weekend staat alweer bijna voor de deur en dat betekent dat we terugblikken op het nieuws van afgelopen week. Wat waren opvallende nieuwsitems van de eerste week van 2019? Lees het hieronder in ons weekoverzicht:
 

En de winnaars zijn…

 
Na een spannende strijd zijn cardioloog Angela Maas en componist Merlijn Twaalfhoven de knapste koppen van Nederland. Zij wonnen dit jaar de vijfentwintigste editie van de Nationale Wetenschapsquiz. Het publiek kon ook voorafgaand aan de quiz deelnemen door online de 15 vragen te beantwoorden. Van tevoren stuurden 1240 mensen hun antwoorden in, waarvan 124 groepen en 1116 individuele deelnemers. Dit jaar hebben meerdere deelnemers alle antwoorden goed: 4 deelnemers in totaal.
 

Rustige jaarwisseling voor schoolgebouwen

 
Voor het eerst sinds jaren zijn er tijdens de jaarwisseling nauwelijks branden geweest in scholen. De afgelopen jaren waren ook al relatief rustig. De jaarwisseling van 2008/2009 was een dieptepunt, waarin 23 schoolgebouwen door brand zeer ernstig beschadigd raakten.
 

Veel jonge kinderen met griep nieuwe jaar in

 
De griepgolf, waar veel Nederlanders sinds half december last van hebben, houdt aan. Huisartsen zien vooral veel kleine kinderen met griepachtige verschijnselen.
 

Meer kinderen naar speciaal basisonderwijs

 
Het aantal kinderen dat naar het speciaal basisonderwijs gaat is afgelopen jaar weer gestegen met ruim 2000 leerlingen. Dat blijkt uit de laatste cijfers die het Algemeen Dagblad heeft opgevraagd. Volgens het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs (LECSO) is de rek eruit.
 

Universiteiten zetten vaker taaltoetsen in

 
De taaltoets is niet verplicht en studenten kunnen ook niet slagen of zakken. Wel heeft de toets een indicatie van de taalvaardigheid van de studenten, en kunnen zij bij een onvoldoende aanvullende taalvaardigheidstrainingen volgen. Volgens de Raad voor Nederlandse Taal en Letteren bestaat er een significant verband tussen taalvaardigheid en studiesucces.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids