Week 18: forse toename studenten en leerlingen verwijderd om examenfeest

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Hogeschool Utrecht zoekt 400 docenten: forse toename studenten verwacht

Hogeschool Utrecht (HU) is een grote landelijke wervingscampagne gestart om maar liefst 400 nieuwe docenten, onderzoekers en ondersteuners te trekken. De hogeschool hoopt op deze manier de opgelopen corona-achterstanden weg te werken én de forse toename van het aantal studenten op te vangen. Die toeloop van studenten komt onder andere door de coronacrisis. Ook dit jaar zit een tussenjaar of een wereldreis er niet in. Ook speelt een rol dat studenten die komend jaar aan een studie beginnen de helft van hun collegegeld vergoed krijgen.
 

Dinsdag: De overgang naar een nieuw schooljaar tijdens corona: extra coulance of niet?

Door de coronacrisis hebben middelbare scholieren dit jaar maar weinig fysieke lessen kunnen volgen. Thuisonderwijs zorgde voor minder goede schoolresultaten. De vraag is of hiermee rekening moet worden gehouden bij de overgang naar een nieuw schooljaar. De VO-raad vindt van wel. Maar niet alle scholen delen deze zienswijze, en kiezen liever voor maatwerk: "Het heeft geen zin om iedereen makkelijker over te laten gaan, daar kan een scholier later last van krijgen als toch blijkt dat hij of zij het niveau niet aan kan.” 
 

Woensdag: Drentse kinderopvanglocaties maken lunch met streekproducten

Provincie Drenthe en Jong Leren Eten Drenthe stellen 75 gratis ingrediëntenboxen beschikbaar voor kinderdagverblijven en bso-locaties. Daarin zitten alle ingrediënten om samen met de kinderen een heerlijke boerenlunch te maken: groenten om te snijden voor de soep en alle benodigdheden om zelf brood te bakken. Ook zit er een lesbrief bij met leuke opdrachten en tips én zaadjes voor de moestuin. 
 

Donderdag: Leerlingen van Bussumse school gestuurd na uit de hand gelopen examenfeest

Meerdere leerlingen van het Willem de Zwijger College in Bussum zijn enkele dagen geschorst of zelfs verwijderd vanwege een uit de hand gelopen examenfeest twee weken geleden. Docenten werden toen aangevallen door enkele leerlingen. De opgeroepen politie waarschuwde enkele malen, maar werd vervolgens zelf aangevallen door een aantal leerlingen. De leerlingen die zijn verwijderd kunnen hun eindexamen niet op het Willem De Zwijger College afronden. De school zal voor hen een 'passende oplossing' zoeken op een andere school. 
 

Vrijdag: Universiteiten verwachten opnieuw flink meer aanmeldingen

De universiteiten verwachten voor komend studiejaar weer meer aanmeldingen voor de bacheloropleidingen. In de afgelopen twintig jaar verdubbelde het aantal studenten van 164.000 naar vorig jaar 327.000 studenten. De VSNU vindt de toename van het aantal nieuwe studenten niet alleen maar goed nieuws. "Het water staat ons aan de lippen en dat wordt door deze toename alleen maar erger. Het nieuwe kabinet moet gaan zorgen dat de basisfinanciering structureel op orde komt.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids