Week 3: sneltest voor studenten, scholen potten geld op en eindtoets gaat door

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Proef gestart met sneltesten van studenten in Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool zijn een proef begonnen waarbij studenten voorafgaand aan een tentamen worden getest op het coronavirus. Ze krijgen een sneltest en horen binnen drie uur de uitslag. Als de test negatief is, mogen ze de tentamenhal op de Zernike Campus in om het tentamen te maken naast hun mede-studenten. Het kan een eerste stap zijn naar hervatten van fysieke lessen.
 

Dinsdag: Meer achterstanden en mentale problemen verwacht door tweede lockdown

Bijna een derde van de leraren geeft in een onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek aan dat het verzorgen van het afstandsonderwijs hen persoonlijk zwaar valt en dat het steeds moeilijker wordt om de leerlingen met afstandsonderwijs bij de les te houden. Problemen die veel worden genoemd: (te grote) leerachterstanden, het juiste schooladvies voor groep 8, mentale problemen, onveilige thuissituaties en andere vakken dan de kernvakken sneeuwen onder, zoals de creatieve vakken.
 

Woensdag: Onderwijsinstelling NCOI mogelijk schuldig aan misleiding

De Onderwijsinspectie doet momenteel onderzoek naar de private onderwijsinstelling NCOI. De inspectie heeft signalen ontvangen dat NCOI mogelijk onjuiste informatie heeft gegeven over de waarde van haar diploma’s voor hoger onderwijs. In hun opleidingsbrochures schrijft NCOI dat studenten voor korte programma’s “op hbo-niveau” een “diploma hbo van Hogeschool NCOI” krijgen, terwijl dit diploma niet officieel geaccrediteerd is. Dit soort terminologie is niet beschermd door de wet en dat kan voor verwarring en ‘grijs gebied’ zorgen, en mogelijk dus tot misleiding, aldus de inspectie.
 

Donderdag: 'Scholen houden geld over, moeten dat besteden aan onderwijs'

Volgens de inspectie hebben de onderwijsinstellingen in totaal 1,44 miljard euro aan "mogelijk bovenmatig eigen vermogen". Het gaat niet om al het geld dat ze op de rekening hebben staan. "Je hebt altijd reserveringen nodig om te voorkomen dat je in financiële problemen komt", aldus een woordvoerder van de onderwijsinspectie. Maar de toezichthouder ziet dat scholen meer geld hebben gespaard dan nodig is om klappen op te vangen. Het grootste deel daarvan ligt bij het primair onderwijs.
 

Vrijdag: Deadline schooladvies wordt uitgesteld tot 15 maart, eindtoets gaat door

Vanwege de lockdown en de voorjaarsvakantie komen veel scholen in de knel met het verzamelen van voldoende informatie over de leerlingen en het voeren van de oudergesprekken over het schooladvies. Om ook dit jaar zorgvuldig het schooladvies op te stellen krijgen scholen tot 15 maart de tijd hiervoor. Het ministerie van Onderwijs ziet geen reden om de eindtoetsafname dit jaar te annuleren. Samen met de toetsaanbieders zijn afspraken gemaakt over een betrouwbare afname, ook in coronatijd.
 
Door: Nationale Onderwijsgids