Week 35: mondmaskers, onderzoek naar kinderopvang & urennorm onderwijs

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan voor kinderen vanaf twaalf jaar hetzelfde mondmaskerbeleid te voeren als voor volwassenen, het instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden doet onderzoek naar de ervaringen van ouders en kinderen (0-4 jaar) rondom de sluiting en heropening van reguliere kinderdagverblijven en toelichting bij toezicht op handhaving urennorm in voortgezet onderwijs.

Maandag: WHO raadt mondmaskers aan voor kinderen vanaf twaalf jaar oud

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan voor kinderen vanaf twaalf jaar hetzelfde mondmaskerbeleid te voeren als voor volwassenen. Dat maakte de WHO vrijdagavond bekend in een richtlijn voor besluitvormers die is opgesteld in samenwerking met de VN-kinderhulporganisatie Unicef. In de richtlijn wordt uiteengezet of en wanneer het raadzaam is om kinderen mondmaskers of -kapjes te laten dragen om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen.

Dinsdag: Onderzoek naar ervaring rond sluiting en heropening kinderopvang 

Het instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden doet onderzoek naar de ervaringen van ouders en kinderen (0-4 jaar) rondom de sluiting en heropening van reguliere kinderdagverblijven. Door kennis te vergaren over de kinderopvang in tijden van corona kan dit bij toekomstige besluit- en beleidsvorming ingezet worden. 

Woensdag: Toelichting bij toezicht op handhaving urennorm in voortgezet onderwijs

De Inspectie van het Onderwijs begrijpt dat er vragen zijn over hoe er wordt omgegaan met de urennorm in het voortgezet onderwijs. Het toezicht is niet anders dan voor de coronacrisis. Scholen moeten zich houden aan de urennorm. Besturen zijn daarbij niet gehouden aan het onmogelijke. De inspectie zal in het toezicht de ingrepen van het bestuur/de school per situatie en rekening houdend met de context beoordelen. 

Donderdag: Onderwijsorganisaties: leraren moeten voorrang krijgen bij coronatest 

Leraren die zich willen laten testen op het coronavirus moeten voorrang krijgen, vinden zowel de onderwijsbonden als de sectororganisaties VO-raad en PO-Raad. De organisaties wijzen erop dat leraren die bijvoorbeeld een lichte verkoudheid hebben en zich laten testen nu vaak twee of zelfs vier dagen thuis komen te zitten, omdat ze op hun testresultaat moeten wachten voordat ze weer naar school mogen.

Vrijdag: Eerste koksopleiding in Nederland op hbo-niveau van start

MBO College Centrum, onderdeel van het ROC van Amsterdam, startte deze week in samenwerking met HBO Drechtsteden als eerste in Nederland met een koksopleiding op hbo-niveau. De eerste 24 studenten van de opleiding Culinary Professional startten gisteren in de Amsterdamse Kookfabriek en mochten direct ‘coronaproof’ hun kookkunsten laten zien. Alle studenten hebben al een mbo-diploma niveau 4 zelfstandig werkend kok op zak. 

Door: Nationale Onderwijsgids