Normal_school_les_klas_boeken

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Deze week zijn dat onder andere: de Onderwijsinspectie controleert scholen op voldoende leraren en weer een school die (gedeeltelijk) stopt met Kunskapsskolan.

Maandag: DUO ziet forse stijging in gedownloade diploma’s

In totaal zijn er alleen al voor dit jaar ruim 600.000 diploma’s gedownload. Aan het einde van vorig jaar stond de teller op zo’n 450.000 gedownloade diploma’s. DUO denkt dat dit komt doordat werkgevers vaker vragen om een bewijs van de behaalde diploma’s van hun werknemer. Sinds 2012 registreert DUO alle door het ministerie van onderwijs erkende diploma’s. Vanuit het diplomaregister kan iedereen eenvoudig zijn eerder behaalde diploma's inzien en gratis downloaden.
 

Dinsdag: Vindicat wacht met aanvragen heraccreditatie tot na introductieperiode

Studentenvereniging Vindicat begint het collegejaar 2019/2020 vooralsnog zonder accreditatie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool Groningen. De deadline voor het indienen van een nieuwe accreditatie is 1 oktober. Hierdoor kan ook de introductieperiode meegenomen worden in de beoordeling.
 

Woensdag: Groningen pakt woningnood onder studenten en eenzaamheid onder ouderen aan

In Groningen is een nieuw project gestart waarmee de initiatiefnemers twee vliegen in een klap willen slaan: ‘Jong en oud wonen samen’. Met het project worden zowel de woningnood onder studenten als de eenzaamheid onder ouderen aangepakt: de oudere kan hulp gebruiken bij kleine huishoudelijke taken en staat open voor gezelschap en de jongere kan op een rustige, betaalbare en betekenisvolle manier wonen tijdens zijn of haar studieperiode.
 

Donderdag: Onderwijsinspectie controleert streng op voldoende leraren voor de klas

Ondanks het grote lerarentekort moeten alle scholen ervoor zorgen dat ze voldoende leerkrachten hebben bij het begin van het nieuwe schoolseizoen. De Onderwijsinspectie zal daar streng op toezien. Dan kan het zo zijn dat andere scholen leerlingen moeten opvangen of dat een school zelfs moet sluiten als er niet voldoende leraren te krijgen zijn, aldus de Onderwijsinspectie.
 

Vrijdag: Ook Stella Maris College niet tevreden over Kunskapsskolan

Het Stella Maris College in Meerssen stopt het komend schooljaar deels met het Zweedse onderwijsconcept Kunskapsskolan. Zowel leerlingen als docenten hebben problemen met het onderwijssysteem. Drie jaar later blijken leerlingen een grote leerachterstand te hebben. Ook ligt het ziekteverzuim onder docenten heel hoog met 15 procent. Daarbovenop komt in juni het oordeel van de Onderwijsinspectie: de havo wordt beoordeeld als zeer zwak en het vwo als onvoldoende.
 
Door: Nationale Onderwijsgids